پورسانت فروش چیست؟ چگونه پورسانت را محاسبه کنیم؟

زمان مطالعه: 8

پورسانت فروش چیست؟ چگونه پورسانت را محاسبه کنیم؟

تفاوتی ندارد که چه نوع محصولاتی تولید می‌کنید؛ به ‌هر حال بقای کسب‌وکار شما وابسته به فروش است. فروش، سود و ضرر شما را تعیین می‌کند و هر چه میزان آن بیشتر باشد آینده بهتری در انتظار کار شما است. فاکتورهای مختلفی بر میزان فروش تاثیر دارند که یکی از مهم‌ترین آنها میزان پورسانت فروش اعضای تیم فروش است.

هر چه عملکرد تیم فروش و بازاریاب شما بهتر باشد در نهایت این کسب‌وکار شما است که پیشرفت می‌کند. فرمول پورسانت فروش می‌تواند بر تیم فروش تاثیر بگذارد. در این مقاله سعی کرده‌ایم هر چه را لازم است درباره پورسانت فروش و نحوه محاسبه پورسانت بدانید را بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.

پورسانت چیست؟

پورسانت (Pourcentage) یک واژه فرانسوی به معنای درصد (Percent) است. با این‌ حال مفهوم پورسانت در زبان روزمره ما، مشخصا کلمه «درصد» نیست.

وقتی فردی در کاری مشارکت می‌کند و به ‌عنوان پاداش، در سود حاصل از آن شریک می‌شود، می‌گوییم پورسانت دریافت کرده است. معادل این مفهوم در انگلیسی واژه کمیسیون (Commission) است که ما هم از آن استفاده می‌کنیم.

پورسانت فروش چیست؟

پورسانت فروش یا کمیسیون فروش، مبلغی از سود یا مبلغ فروش است که به شخص مشارکت‌کننده پرداخت می‌شود. به بیان ساده‌تر وقتی تیم فروش شما یک دستگاه به ارزش 200 میلیون تومان می‌فروشد، به ‌تناسب توافق قبلی بین شما و تیم فروش، مبلغی از این فروش (مثلا 20 میلیون تومان) به تیم فروش تعلق می‌گیرد. به این مبلغ پورسانت فروش می‌گوییم.

شما تیم فروش یا بازاریابی را تشویق می‌کنید تا تعداد بیشتری از محصولات شما را بفروشد. به این ترتیب فروش خود را افزایش می‌دهید و در ازای این افزایش، مبلغی به ‌عنوان کمیسیون به تیم فروش تخصیص داده می‌شود. در واقع به نظر می‌رسد پیش‌بینی پورسانت فروش نه ‌تنها هزینه اضافه نیست؛ بلکه در اغلب موارد بیشتر از تبلیغات بر فروش شما تاثیرگذار است. در واقع فرمول پورسانت فروش محرک عملکرد و ایجاد انگیزه در کارشناسان فروش شما است.

پورسانت ویزیتور چیست و چه تفاوتی با پورسانت فروش دارد؟

پورسانت ویزیتور تفاوت کمی با پورسانت فروش دارد. در واقع پورسانت تیم فروش از میزان فروش پرداخت می‌شود اما برای ویزیتور همین‌که قراردادی نوشته می‌شود ویزیتور می‌تواند پورسانت خود را از شرکت دریافت کند.

تفاوت دیگر پورسانت فروش و پورسانت ویزیتوری در این است که فروش از طریق هر فردی می‌تواند باشد و در نتیجه از پورسانت آن استفاده کند؛ اما ویزیتور لزوما برای شرکت کار می‌کند.

انواع فرمول محاسبه پورسانت فروش کدامند؟

راه‌های مختلفی برای پرداخت حقوق به کارمندان فروش پیش‌روی شما است. اینکه کدام راه بهتر و مناسب‌تر است به شرایط کسب‌وکار، به نوع آن و بودجه تعریف‌ شده بستگی دارد. البته بعضی از این روش‌ها برای صنعت خاصی تاثیرگذارتر هستند و نتایج بهتری به ‌دنبال دارند؛ مانند ترکیب پورسانت و حقوق ثابت، پورسانت تناسبی یا نسبی، پورسانت مسیر مستقیم و پورسانت چند لایه. در ادامه به معرفی انواع پورسانت فروش و فرمول‌های محاسبه پورسانت پرداخته می‌شود.

1.     محاسبه پورسانت با حقوق ثابت

یکی از انواع پورسانت فروش ، محاسبه پورسانت با حقوق ثابت است. شما می‌توانید برای تیم فروش خود، فارغ از این‌ که چقدر بفروشند و بازدهی آن‌ها چگونه باشد، حقوق ثابتی در نظر بگیرید. ایراد این روش این است که کارمندان انگیزه‌ای برای تلاش بیشتر احساس نمی‌کنند. آن‌ها هر قدر که فروش داشته باشند حقوق مشخصی دارند.

2.     پورسانت

می‌توانید تمام حقوق تیم فروش را از پورسانت میزان فروش آن‌ها تعیین کنید. در این صورت اگر ویزیتور شما طی ماه گذشته حتی یک محصول هم نفروخته باشد، دستمزدی دریافت نمی‌کند.

اگرچه این روش می‌تواند فروشندگان حرفه‌ای و پرانگیزه‌ای پرورش بدهد، اما می‌تواند خستگی و فرسودگی تیم فروش را هم در پی داشته باشد. در چنین شرایطی عجیب نیست اگر تعداد بالایی از کارمندان خود را از دست بدهید و آمار استعفای تیم فروش افزایش پیدا کند.

نحوه محاسبه پورسانت فروش

روش‌های مختلفی برای محاسبه پورسانت فروش وجود دارد که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به ترکیبی از پورسانت و حقوق ثابت اشاره کرد

3.     ترکیب پورسانت و حقوق ثابت

یکی دیگر از انواع پورسانت فروش ؛ ترکیبی از دو حالت قبل است. تخصیص همزمان حقوق ثابت و پورسانتی از فروش به ویزیتورها و فروشندگان شما اغلب نتیجه بهتری نسبت به دو حالت گفته‌شده در بر دارد. البته همان‌طور که گفتیم انتخاب بهترین روش به نوع کسب‌وکار شما و ملاک‌های دیگری وابسته است اما در مجموع، روش ترکیبی برای اغلب کسب‌‍وکارها نتیجه‌بخش بوده است.

سه حالت گفته‌شده اصلی‌ترین روش‌های تعیین پورسانت هستند. چند حالت فرعی دیگر نیز از انواع پورسانت فروش و بازاریابی وجود دارد که زیر مجموعه حقوق ترکیبی (ثابت + پورسانت) محسوب می‌شوند. این موارد را نیز توضیح می‌دهیم تا اگر تناسب بیشتری با کسب‌وکار شما دارند از آن‌ها استفاده کنید:

4.     پورسانت تناسبی یا نسبی

در این حالت، یک هدف کلی برای ویزیتور یا فروشنده تعیین و پورسانت مشخصی نیز توافق می‌شود. نیروی فروش علاوه بر حقوق ثابتی که دریافت می‌کند، به ‌تناسب درصدی از فروش که انجام داده درصدی از پورسانت را دریافت می‌کند. برای نمونه اگر هدف تعیین‌ شده فروش 5000 لامپ LED طی ماه باشد و برای آن پورسانت 10 میلیون تومانی در نظر گرفته شود، با فروش 2500 لامپ، ویزیتور تنها نیمی از پورسانت یعنی 5 میلیون تومان دریافت می‌کند.

فرمول محاسبه پورسانت فروش در این حالت:

کل پورسانت = مبلغ فروخته شده × درصد پورسانت

5.     پورسانت کامل

در این روش، تیم فروش علاوه بر حقوق ثابت، در صورتی‌ که به میزان فروش مشخصی دست پیدا کند از پورسانت آن نیز برخوردار می‌شود. برای نمونه به ازای فروش هر 10 عدد ست چرم، یک میلیون تومان پورسانت برای او تعیین شده است. در صورت فروش 9 عدد از آن‌ها، هیچ پورسانتی دریافت نمی‌کند. همچنین مبلغ کمیسیون بابت 11 ست چرم با 19 ست یکسان خواهد بود.

6.     پورسانت مسیر (خط) مستقیم

از دیگر انواع پورسانت بازاریابی و فروش؛ پورسانت مسیر (خط) مستقیسم است. این مدل مشابه پورسانت تناسبی است با این تفاوت که سقفی برای فروش وجود ندارد. یعنی در کنار حقوق ثابت، همیشه درصد مشخصی از فروش به تناسب میزان آن به ویزیتور اختصاص داده می‌شود.

7.     پورسانت چند لایه یا چند سطح

این فرمول محاسبه پورسانت فروش بهترین انتخاب برای تیم‌هایی است که فروش کارمندان تا یک رقم مشخصی می‌رسد اما اغلب فراتر از آن نمی‌رود. در پورسانت چند لایه‌ای، برای میزان مشخصی از فروش یک پورسانت ثابت و برای فروش بیشتر از آن یک پاداش قابل توجه تعیین می‌شود. این کار به انگیزه و بهبود عملکرد تیم کمک می‌کند.

چند نکته مهم برای تعیین و اجرای پورسانت فروش

توجه به این موارد می‌تواند در فروش و تعیین پورسانت موثر و کمک‌کننده باشد:

چه عواملی بر میزان پورسانت تعیین ‌شده تاثیر دارند؟

چگونه پورسانت را محاسبه کنید؟ این پرسش مهمی است که باید به آن پاسخ بدهیم. به‌طور کلی اینکه چند درصد پورسانت تعیین می‌کنید به رویکرد و نوع کسب‌وکارتان وابسته است اما موارد زیر می‌تواند کمک کند که رقم بهتر و منصفانه‌تری تعیین کنید:

اگر فروش محصولات شما به تخصص نیاز دارد : برای نمونه اگر لوازم آرایشی خاصی می‌فروشید که برای گروه مشخصی از افراد قابل استفاده است؛ نیاز به کارشناسان فروش متخصص در این زمینه خاص دارید. بنابراین درصد کمیسیون توافقی باید نسبت به کارشناسان فروش عادی بالاتر باشد.

اگر میزان فروش در بازه‌های زمانی خاصی رکود و صعود را تجربه می‌کند: بعضی از محصولات در فصل‌های خاصی از سال پرفروش‌تر و محبوب‌تر هستند. برای فروش این محصولات در فصل‌های متفاوت، پورسانت بیشتری در نظر بگیرید. برای نمونه پورسانت فروش بافتنی در زمستان و تابستان نباید ثابت و یکسان باشد.

اگر قیمت محصولات شما بالاست: برای محصولاتی با قیمت بالاتر، درصد کمیسیون باید کاهش پیدا کند. برای نمونه برای یک اتومبیل به ارزش 500 میلیون تومان، میزان 50% کمیسیون رقم غیر عقلانی و غیر منطقی است.

اگر محصولات شما پرفروش است: محصولات پربازده و پرفروش معمولا پورسانت کمتری می‌گیرند و کالاهای کم ‌بازده نیاز به پورسانت فروش بالاتری دارند.

چه عواملی بر میزان پورسانت تعیین ‌شده تاثیر دارند؟

درصد پورسانت به رویکرد و نوع کسب‌وکار وابسته است و می‌تواند بر مبناهای متفاوتی محاسبه شود

اگر پروسه پیدا کردن مشتری تا ثبت سفارش طولانی‌تر از حالت معمولی است: فرض کنید از پیدا کردن مشتری تا ثبت سفارش و بستن قرارداد فروش، 6 ماه زمان لازم باشد. تیم فروش در این مدت نیاز به تامین مالی دارد و نباید نحوه محاسبه پورسانت فروش این تیم با ویزیتور مواد غذایی یکسان باشد.

اگر میزان سود شما کم یا قابل‌توجه است: اگر سود زیادی بر روی کالاهایتان دریافت نمی‌کنید تعیین پورسانت‌های بالا به کسب‌وکار شما آسیب می‌زند و آن را از بین می‌رود. در مقابل اگر سود قابل توجهی در کار است می‌توانید بر روی پورسانت تیم فروش بیشتر مانور بدهید.

اگر ویزیتور تاثیر ویژه‌ای بر خریدار نداشته باشد: گاهی تیم فروش تنها به معرفی یک محصول می‌پردازند و از آن‌جایی که بازار تقاضا برای آن محصول خاص گرم است به‌راحتی آن را می‌فروشند. گاهی حتی تیم فروش در فروشگاه خاصی مستقر هستند و جذب مشتری بیشتر وابسته به موقعیت مکانی است تا تخصص و توانایی تیم فروش. در چنین شرایطی نیازی نیست پورسانت ویژه‌ای در نظر بگیرید.

اگر حقوق پایه بالاست: حقوق پایه بالا توانایی شما در پرداخت پورسانت را کاهش می‌دهد. نسبت حقوق ثابت و پورسانت نباید خیلی متفاوت باشد.

اگر نیاز به فروش حضوری است: برای بسیاری از تیم‌های فروش، کار فروش به‌ صورت تلفنی تعریف شده است. بنابراین اگر تیم شما لازم است در محیط مورد نظر حضور پیدا کند و نیازمند فروش حضوری است؛ باید پورسانت بیشتری برای آن‌ها در نظر بگیرید.

اگر فروش به شکل نقدی انجام می‌شود: فروش نقدی و آنی بی‌دردسر و راحت‌تر است. هیچ کسب‌وکاری دوست ندارد نیرو و زمان خود را برای پاس کردن چک‌های متعدد صرف کند. بنابراین اگر فروش ویزیتور شما بیشتر به شکل نقدی است پورسانت ویزیتور را افزایش بدهید یا پاداش ویژه‌ای برای او در نظر بگیرید.

اجرای بهینه پورسانت فروش با نرم افزار محاسبه فروش همکاران سیستم

کسب‌وکارها به فرمولی نیاز دارند تا براساس آن بتوانند هم ارزیابی درستی از عملکرد تیم فروش داشته باشند و هم اینکه بتوانند سیاست‌های مربوط به تشویق و اعطای پورسانت را اعمال کنند. طبیعی است که انجام این کار برای شرکت‌های بزرگ به شکل دستی و سنتی امکان‌پذیر نیست.

این سیستم با استفاده از فرمول‌های دقیق و پیچیده اقدام به محاسبه پورسانت کرده و به کمک آن می‌توان انواع گزارش‌های مختلف مانند گزارش‌های مالی و صدور سند حسابداری را دریافت کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

در پایان باید گفت که هدف ما در این مقاله، بررسی کامل و دقیق کمیسیون و پورسانت ویزیتور و تیم فروش بود. فراموش نکنید که تیم فروش شما سرمایه شماست. با راضی و فعال نگه داشتن آن‌ها می‌توانید کسب‌وکارتان را توسعه بدهید. البته در هر کاری تعادل شرط اول است. مراقب باشید که پاداش‌های شما به وظیفه تبدیل نشود. در انتها اگر پرسشی بی‌پاسخ مانده است می‌توانید از طریق ثبت نظر با ما در میان بگذارید. کارشناسان ما در اولین فرصت به آن پاسخ می‌دهند.