راهنمای مطالعه
- خردهفروشی چیست؟
- انواع خردهفروشی چست؟
- تجارت الکترونیک در تغییرات خردهفروشیها چه نقشی دارد؟
- انجام سفارش یا Order Fulfillment چیست؟
- پیشنهادهایی برای توسعه کسبوکار خرده فروشی و موفقیت در آن
- نقش تکنولوژی و راهکارهای نرمافزاری در موفقیت خرده فروشی
- مزایای استفاده از راهکار یکپارچه در مدیریت کسبوکار خردهفروشی
- نرم افزار مناسب انواع خرده فروشی
در سالهای اخیر خردهفروشی در ایران و جهان تغییرات زیادی را پشت سر گذاشته است. شاید اگر چند سال قبل در مورد امکان توسعهی انواع خردهفروشی در آینده سوال میشد، احتمالا به یکی از گزینههای زیر میرسیدیم:
- فروشگاههای تخفیفی
- هایپرمارکتها
- فروشگاههای تخصصی
- فروشگاههای اینترنتی
اما وجود برخی مشکلات در زمینهی توزیع کالای سنتی موجود در کنار عدم توسعهی خرده فروشیهای زنجیرهایی مدرن در کشورمان، باعث شد که در 5 سال اخیر شاهد رشد فروشگاههای تخفیفی و هایپرمارکتها باشیم.
در این میان توسعه فروشگاههای آنلاین به دلیل توسعهی بازارهای اینترنتی و شبکههای اجتماعی به شیوهای متفاوت اما گستردهتری رخ داد.
در این مقاله ابتدا به این موضوع اشاره میکنیم که خردهفروشی چیست و سپس ضمن مرور انواع خردهفروشی، تاثیرات تجارت الکترونیک را در تغییرات این صنعت بررسی میکنیم.
خرده فروشی چیست؟
خردهفروشی دربرگیرنده فعالیتهایی است که در راه فروش کالاها و خدمات به مصرفکننده نهایی جهت مصرف شخصی، انجام میشود. با گذر از تولید انبوه و کاهش شکاف بین تولید و مصرف، قدرت از واحدهای تولیدی به شبکههای توزیع، فروشگاهها و خردهفروشیها و پس از آن به مصرفکنندگان انتقال مییابد.
توزیع، یکی از اجزای آمیخته بازاریابی است که در سادهترین حالت وظیفه انتقال محصول از محل تولید به محل خرید مشتری را به عهده دارد. به عبارت دیگر مهمترین وظیفهی مدیریت توزیع این است که کالا را در زمان و مکان مناسب در دسترس مصرفکننده نهایی قرار دهد.
به جریان کسبوکاری که در فاصلهی بین تولیدکننده و مصرفکننده وجود دارد، کانال توزیع گفته میشود. فیلیپ کاتلر در حوزه محصولات مصرفی، کانالهای توزیع را به ترتیب زیر تقسیمبندی کرده است. همانطور که میبینید، خردهفروشان نزدیکترین ارتباط را با مشتری نهایی یا مصرفکننده در کانال توزیع دارند.
انواع خرده فروشی کدامند و چه ویژگیهایی دارند؟
خردهفروشی انواع مختلفی دارد که شیوه فعالیت هر کدام از آنها متفاوت است. خواروبارفروشی، فروشگاههای تخصصی، هایپرمارکتها، سوپرمارکتها، دپارتمان استورها، فروشگاههای تخفیفی، فروشگاه کارخانه و خرده فروشی اینترنتی از جمله آنها هستند. ما در ادامه به مهمترین انواع خردهفروشی و کارکرد هر کدام اشاره میکنیم.
خواروبارفروشی (Convenience store)
خواروبارفروشی یک مغازه یا فروشگاه کوچک است. مغازهها اغلب در کنار جادهها و محلههای شلوغ شهری، ایستگاه راهآهن یا جایگاههای بنزین قرار دارند تا دسترسی آسان به مشتریان را فراهم کنند.
این واحدها طیف محدودی از محصولات مانند مواد غذایی، محصولات مورد نیاز روزانه FMCG و مواردی از این دست را ارائه میدهند. اندازه آنها در مقایسه با سایر خردهفروشیها کوچک است.
فروشگاههای تخصصی (Specialty Stores)
فروشگاههای تخصصی، خردهفروشیهایی هستند که بر روی یک یا دو دستهی خاص از محصولات تمرکز دارند. آنها به داشتن گروه محصولات محدود معروف هستند. این فروشگاهها در نوع خاصی از کالاها مانند پوشاک مردانه، لباس بچهگانه و کالاهای ورزشی، دوربین ، دارو، کتاب و مواردی از این قبیل تخصص دارند.
دپارتمان استورها (Department Stores)
دپارتمان استورها مراکز فروش بزرگی هستند که بازهی گستردهای از کالاهای مختلف مانند لباس، مبلمان، لوازم خانگی، اسباب بازی، لوازم آرایشی، لوازم خانگی، باغبانی، لوازم بهداشتی و وسایل ورزشی را در دستهبندیها و دپارتمانهای مختلف خود زیر یک سقف جای میدهند.
هر دپارتمان، مختص نوعی از کالا یا برند خاصی است. هر چند هر بخش به عنوان یک مرکز سود و زیان است؛ اما تمام این دپارتمانها به صورت متمرکز هدایت میشوند و تحت یک مدیریت واحد فعالیت میکنند.
سوپرمارکتها
میتوان گفت سوپرمارکتها، یک خواروبارفروشی مدرن و بزرگ با امکان سلف سرویس هستند که در زمینهی مواد غذایی و برخی از اقلام غیر غذایی تخصص دارند. این فروشگاهها بیشترین تمرکز را روی محصولات تند مصرف یا FMCG دارند.
به چیدمان کالاها در سوپرمارکتها اهمیت زیادی داده میشود؛ زیرا محصولات باید به گونهای نمایش داده شوند که مشتری را جذب و فروش آنها را سریعتر کند.
فروشگاههای تخفیفی (Discount store)
همانطور که از نام آنها مشخص است، این فروشگاهها تخفیف قابلتوجهی در فروش محصولات خود ارائه میدهند. فروشگاههای تخفیفی براساس قیمت پایین، گردش مالی بالا و حجم زیاد با هم رقابت میکنند.
راز تخفیف این فروشگاهها در خرید با حجم بالا، اعتباری از تامینکنندگان، شبکه کارآمد توزیع، پخش محصولات از محل تامینکنندگان تا فروشگاهها و حذف هزینههای لوکس در محل فروشگاه است.
لازمه تحقق این استراتژی، تعداد بالا و گستردگی فروشگاهها در سراسر کشور است، اتفاقی که این روزها شاهد وقوع آن هستیم. با توجه به شباهت بازار هدف و گروه محصولات، این فروشگاهها رقیب جدی خواروبارفروشیها و سوپرمارکتها هستند.
هایپرمارکتها
هایپرمارکتها ترکیبی از سوپرمارکتها، دپارتمان استورها، فروشگاههای ویژه و فروشگاههای تخفیفی هستند. اندازه این فروشگاهها بسیار بزرگ است وکاملترین گروه کالایی شامل مواد غذایی، لوازم خانگی سنگین و سبک، لباس، آرایشی و بهداشتی را در تعداد بالا ارائه میکنند.
ویژگی ظاهری بارز این خردهفروشیها که آنها را از انواع دیگر خردهفروشی متمایز میکند، پارکینگ بسیار بزرگ برای خودروهای مشتریان و تعداد بالای محل بارگیری و تخیله بار خودرو شرکتهای پخش و فروشندگان آنهاست. مشهورترین هایپرمارکتها متعلق به شرکتهای کارفور، والمارت، تسکو، کاستکو، سیرز، کروگر است.
فروشگاه کارخانه (Factory outlet)
این فروشگاهها تحت مالکیت تولیدکنندگانی هستند که محصول را مستقیما با قیمت پایین به مشتری میفروشند. زیرا هیچ واسطهای در کار نیست. ایجاد این نوع فروشگاهها به دلیل حاشیه سود بالاتر و به ویژه خرید نقد مشتریان، برای تولیدکنندگان جذاب است.
خرده فروشی اینترنتی
این نوع خردهفروشی، فروش مستقیم به مشتریان از طریق یک وبسایت اینترنتی است. وبسایتهای خرید اینترنتی، سفارشهای مشتریان را مستقیما به درب خانهها یا محل کارشان میرسانند. آنها معمولا کالاها را با قیمتی کمتر از خردهفروشیها میفروشند.
هر چند در ابتدا فروشگاههای اینترنتی رقیب سایر خردهفروشیها بودند، اما امروزه و به خصوص بعد از همهگیری ویروس کرونا، این روش فروش به یک کانال فروش برای اکثر خردهفروشیهای مدرن تبدیل شده است.
تجارت الکترونیک در تغییرات خردهفروشیها چه نقشی دارد؟
هر چند خردهفروشی از طریق فروشگاههای اینترنتی در نگاه اول ساده و آسان به نظر میرسد؛ اما با افزایش تعداد و پراکندگی جغرافیایی مشتریان، تعداد و تنوع محصولات، تعداد تامینکنندگان و تعداد سفارشات روزانه، کار پیچیده میشود.
شاید دلایل اصلی این موضوع، پیچیدگی فرایند Order Fulfillment و نیز چالشهای نگهداشت و توسعه سختافزار و نرمافزار تجارت الکترونیک است. اما پیشگامان صنعت خردهفروشی از جمله آمازون، مسیرهای جدیدی را ایجاد کردند:
- خدمات انجام سفارش: Order fulfillment
- دراپ شیپینگ:Drop Shipping
- بازار اینترنتی: Marketplace
انجام سفارش یا Order Fulfillment چیست؟
“انجام سفارش” فرایند ذخیرهسازی موجودی، چیدن (picking) و بستهبندی (packing) محصولات و تحویل سفارشات آنلاین به مشتریان و خدمات پس از فروش است.
هر چند این فرآیند را میتوان در محل و توسط خود شرکت خردهفروش انجام داد، اما فروشگاههای اینترنتی بزرگ و موفق این فرایند را به شرکتهای Order Fulfillment 3PL برونسپاری میکنند.
در مدل انجام سفارشات توسط شرکت 3PL ، مشتری میتواند سفارش را در فروشگاه اینترنتی خردهفروش یا بازار آنلاین (marketplace) ثبت کند. پس از ثبت سفارش و پرداخت مبلغ، سفارش توسط 3PL دریافت شده و فرآیند انجام سفارش به مشتری آغاز میشود.
انقلاب آمازون در Order Fulfillment
هنگامی که آمازون در سال 2006 سرویس Fulfillment By Amazon (FBA) خود را راهاندازی کرد، این کار یک برنامه نوآورانه بود. اما امروز فروشندگان میتوانند از شبکه گسترده مراکز Amazon Fulfillment برای انبارش، چیدمان، بستهبندی و ارسال سفارشات مشتری خود استفاده کنند. تمام این موارد با پرداخت هزینه قابل پیشبینی و ثابت بدون توجه به مقصد، انجام میشود.
آمازون در واقع انقلابی در قیمتگذاری 3PL سنتی ایجاد کرد تا نرخ سادهای داشته باشد. پیش از این محاسبه هزینههای انبارداری، بستهبندی و حمل توسط 3PL سنتی بسیار پیچیده و غیر قابل پیشبینی بود. بنابراین فروشندگان نمیتوانستند هزینههای ارسال سفارش را برای مشتری خود بدانند.
Drop Shipping
اغلب Order Fulfillment Services با Drop Shipping اشتباه گرفته میشود یا آنها را به جای یکدیگر استفاده میکنند. بخش اعظم این سردرگمی به این دلیل است که هر دو این خدمات راهکاری برای برونسپاری عملیات انجام سفارش است.
اگر شرکت خردهفروشی مالک کالا بوده و نیاز به شرکت سومی است که انبارداری، بستهبندی و حمل را برای او انجام دهد، نیاز به خدمات Order Fulfillment است.
چنانچه خردهفروشی مالکیت کالا را در اختیار ندارد؛ بلکه میخواهد محصولات یک تامینکننده را بازاریابی و به فروش برساند؛ همچنین خود تامینکننده انبارداری ، بستهبندی و حمل سفارشات را انجام دهد، در این حالت باید به دنبال یک شرکت Drop Shipping بود.
بازارهای اینترنتی
با توسعه مدلهای برونسپاری فرایند انجام سفارش؛ میتوان گفت یکی از چالشهای توسعه خردهفروشی اینترنتی که همان پیچیدگی فرایند انجام سفارش بود، رفع شد. همزمان با ظهور بازارهای اینترنتی یا Marketplace ، چالش دوم یعنی نگهداشت و توسعه بستر سختافزاری و نرمافزاری تجارت الکترونیک نیز برطرف شد.
با وجود بازارهای اینترنتی، دیگر بخش زیادی از خردهفروشان به ویژه خردهفروشیهای کوچک، نیاز به فروشگاه اینترنتی خاص خود ندارند. بلکه با ثبت فروشگاه و محصولات خود در بازارهای اینترنتی؛ میتوانند ضمن برخورداری از خدمات بازاریابی و ارسال سفارش آنها، محصولات خود را مستقیم بفروشند.
نمونهی مشخص از توسعه Marketplaceها در کشورمان، دیجیکالا است که طی چند سال اخیر از یک فروشگاه اینترنتی بزرگ به یک بازار اینترنتی تبدیل شده و خردهفروشیهای کوچک میتوانند در بستر آن محصولات خود را با نام خود و پرداخت کارمزد بفروشند و از خدمات ارسال دیجیکالا استفاده کنند.
پیشنهادهایی برای توسعه کسبوکار خرده فروشی و موفقیت در آن
کسبوکارهای خرده فروشی یکی از جذابترین مدلهای کسبوکارها هستند؛ هر چند پاندمی کرونا برای خردهفروشیها مانند شمشیر دولبه بود. از یک سو خرده فروشهایی که کالای بادوام و لوکس در بخش مد روز یا Fashion میفروختند، با کاهش فروش مواجه شدند و گاهی مجبور به کاهش اندازه کسبوکار، بقا یا تعدیل پرسنل شدند.
اما فروشندگان کالاهای ضروری و سلامتمحور با رشد روزافزون تقاضا روبرو شده و برای گسترش تولید، بسط ناوگان حملونقل و رساندن به موقع محصولات به مشتریان مجبور به جذب و استخدام و همکاری با نیروهای جدید هستند.
بدیهی است جذابیت این صنعت را میتوان در بین نام 10 برند برتر دنیا جستجو کرد که همواره صنعت خرده فروشی حضور قدرتمند و پر رنگی در بین آنها دارد.
فروشگاههای زنجیرهای و صنعت خرده فروشی با پول نقد مشتریان سروکار دارند، فرایندهای بازاریابی در B2C بهخوبی در این کسبوکارها قابل اجرا هستند و با کمی خلاقیت میتوان سهم خوبی از بازار را بدست آورد.
محصول و قیمت
بسیاری از کسبوکارهای خرده فروشی در شرایط عادی به محصولات متنوعی تولید و تامین میکردند. با وجود اینکه برخی از این محصولات باعث ایجاد خواب سرمایه میشدند؛ ولی اوضاع خوب فروش باعث میشد نگران این هزینهها نباشند.
تنوع محصول هم جذابیت خوبی برای حضور مشتریان ایجاد میکرد. با سخت شدن شرایط، یکی از موثرترین تصمیمات متمرکز شدن روی محصولات پرمخاطب و کاستن از محصولات کم گردش و کم مخاطب است.
کسبوکارها با این استراتژی، ضمن حفظ بخش عمدهای از درآمدها، هزینههای خود را مدیریت میکنند و قطار کسبوکارشان را به سلامت از این بحران عبور میدهند. در بررسی محصولات تعیین قیمت مناسب برای آنها و ارائه پروموشن و تخفیفهای هوشمند نقش موثری در رسیدن به موفقیت دارد.
هرچند برای ارائه تخفیف و تعیین قیمت رقابتی، نیاز است اطلاعات دقیقی از بهای تمام شده محصولات و هزینههای جانبی آن مانند هزینه اجاره فروشگاهها، حقوق پرسنل، هزینههای جاری و سربار در لحظه تصمیمگیری در اختیار داشته باشید.
کانالهای متنوع فروش
یکی از موضوعاتی که به فروش بیشتر کمک میکند دسترسپذیر کردن محصولات برای مشتریان است. با شیوع ویروس کرونا و کاهش حضور مردم در سطح جامعه؛ خردهفروشهایی که قبلا زیرساختهای فروش اینترنتی را فراهم کرده بودند، در مدت زمان کوتاهتری توانستند سهم قابلتوجهی از مشتریان را به کانال اینترنتی خود هدایت کنند و بخش خوبی از کاهش تقاضای فیزیکی خود را با فروش اینترنتی جبران کنند.
البته باید این نکته را هم درنظر گرفت که مشتریان در فروشهای اینترنتی انتظار دارند الگوهایی که در فروش حضوری در فروشگاه داشتند را تکرار کنند. برای نمونه اگر کارت تخفیفی برای خرید محصول خاصی در فروشگاه دریافت کردهاند بتوانند، در فروشگاه اینترنتی هم از آن استفاده کنند.
ارتباط با مشتریان
کانال فروش اینترنتی تنها راه برقراری و تقویت ارتباط با مشتریان نیست، استفاده از شبکههای اجتماعی، استفاده از باشگاه مشتریان و ارج نهادن به ارتباط و همراهی مشتری با مدلهای مرسوم هر نوع کسبوکار باعث تقویت ارتباط مشتریان میشود.
رضایت تکتک مشتریان هم مهم است و لازم است نسبت به جذب و نگهداشت آنان با سیاستهای متنوعی اقدام شود. یکی از اقدامات موثر در این بخش تخصیص اعتبار خرید برای استفاده در خریدهای بعدی است.
این مدل به دلیل بهصرفه بودن نسبت به تخفیف و ترغیب مشتریان به تکرار خرید؛ یکی از بهترین راههای افزایش فروش و نگهداشت مشتریان است. همچنین با بهکارگیری این سیاستها با دادن پاداش بیشتر برای خرید محصولات با حاشیه سود بالا؛ میتوان حاشیه سود را افزایش داد.
نقش تکنولوژی و راهکارهای نرمافزاری در موفقیت خرده فروشی
کسبوکارهای توسعهیافته خردهفروشی که از سیستمهای جزیرهای استفاده میکنند، با مسائل گوناگونی مواجه هستند و ممکن است این مسائل به اندازهای جدی باشند که جلوی رشد سازمان را بگیرند. در ادامه به چهار مسئلهی اصلی که میتواند رشد سازمان را متوقف کنند، اشاره میکنیم:
هدر رفت بهرهوری کارکنان
فرآیندهای نامناسب و غیریکپارچه، زمان انجام کارها را برای کارکنان افزایش میدهد، سبب بروز اشکال و خطا میشود و آنان را از وظایف اصلی و مهمشان دور میکند.
فرآیندهای مهمی مانند سفارشگذاری، صدور اسناد فروش، تحویل کالا، تایید بدهیها، صدور اسناد مالی، تسویه با تامینکنندگان و تحویل سفارشها در فروشگاه، در کنار فروش پورسانتی کالا، نیازمند انجام عملیات در ماژولهای متعددی از جمله انبار، خردهفروشی، حسابداری، دریافت و پرداخت و جبران خدمات (حقوق و دستمزد) است؛ با یکپارچه نبودن ماژولها، کاربران فروشگاه و دفتر مرکزی مجبور به ورود دوبارهی اطلاعات هستند که زمانبر و با احتمال بروز خطا است.
حال فرض کنید بخشی از سفارشها لغو شود و کاربر مجبور به اصلاح بخشی از اطلاعات ثبت شدهی قبلی باشد؛ در این موقعیت، زمان بسیاری صرف تجزیه و تحلیل و بهروزآوری اطلاعات سایر ماژولها خواهد شد. چنین موضوعاتی منجر به کاهش چابکی کسبوکار خردهفروشی میشود.
نداشتن تصویری بهلحظه از کسبوکار
وقتی سیستمهای نرمافزاری یکپارچه نباشند، سازمان دیتاهای مختلفی دارد که در برخی بخشها همپوشانی دارند. در نتیجه، مدیران سازمان نمیتوانند در لحظه تصویری واضح و روشن از تمام کسبوکارشان داشته باشند و تهیه چنین گزارشی که تمام جنبههای مالی، بازاریابی، انبار و فروش را دربر داشته باشد، کاری سخت و هزینهبر است.
بیشتر این شرکتها، از تهیهی منظم چنین گزارشهایی صرفنظر میکنند، شرکتهایی هم که بهدنبال تهیه این گزارشها میروند، مجبورند برای ربط دادن اطلاعات فاقد ارتباط با تنوع زمانی و احتمالا خطادار سیستمهای گوناگون، زمان بسیاری صرف کنند، در نتیجه مدیران مجبورند تصمیمات مهم را با کندی و پس از تهیه چنین گزارشی بگیرند یا براساس حس و بدون تکیه بر اطلاعات صحیح، تصمیم بگیرند. این موضوع برای کسبوکار میتواند خطرناک باشد.
هزینه و پیچیدگی یکپارچه نگه داشتن راهکارهای غیریکپارچه
با استفاده از راهکارهای غیریکپارچه، زمان بسیاری از تیم IT سازمان، صرف یکپارچگی و نگهداشت سیستمهای مختلف میشود، همچنین به هنگامیکه یکی از سیستمها نیازمند بهروزآوری باشد، زمان بسیاری صرف تطبیق سایر سیستمها برای نگهداشت همهی سیستمها و کار کردن بهینهی آنها در کنار هم میشود؛ در حالیکه این ظرفیت میتواند صرف توسعه کسبوکار شود. با این شیوه، هزینههای نگهداری سیستمها همواره صعودی هستند.
ناتوانی در پاسخگویی مناسب به افزایش تقاضای مشتریان
جذب مشتری و افزایش درآمد، کلید موفقیت کسبوکارهاست و در بازار رقابتی، ضروری است که فروشگاهها تجربه خرید خوبی برای مشتریان فراهم کنند، وگرنه با ریسک واگذاری بازار خود به رقبا مواجه میشوند.
در مواقعی که مشتریان نمیتوانند اطلاعات سفارشهایشان را بهسرعت دریافت کنند، با موجودی ناکافی انبار مواجه میشوند یا درخواستهایشان در زمان مناسبی پاسخ داده نمیشود، ناراضی میشوند و تمایل آنان به سفارش و خرید دوباره، کاهش مییابد.
راهکار نرمافزاری یکپارچه، صحت اطلاعات ارائه شده به مشتری را تضمین میکند و مشتری با تجربهی خرید مناسبی مواجه میشود؛ کارکنان نیز بهسرعت میتوانند به اطلاعات وضعیت مشتریان و سلایق خرید آنان برای پاسخگویی مناسب به درخواستهای جدیدشان، دسترسی داشته باشند.
مزایای استفاده از راهکار یکپارچه در مدیریت و موفقیت خرده فروشی
برای حفظ رشد کسبوکار خردهفروشی، ضروری است راهکارهای برنامهریزی منابع سازمانی (ERP) بهطور یکپارچه، مبتنی بر پایگاه داده و فرآیندهای سازمانی یکپارچه بهکار گرفته شود. استفاده از چنین راهکارهایی، توانایی صرفهجویی در هزینهها و افزایش بهرهوری سازمانی را میدهد. در زیر به چند نمونه از آنها اشاره میشود:
افزایش کارایی فرآیندها در سازمان
در سطح سازمان فرآیندهای کلیدی بسیاری همچون، سفارشگیری، صدور فاکتور، تسویه با تامینکنندگان، جمعآوری وجوه نقد از فروشگاه، مدیریت انبار و صدور اسناد حسابداری فرآیندهای مختلف مالی وجود دارد، استفاده از راهکارهای یکپارچه به سازمانها کمک میکند که از ظرفیت سرمایه انسانی موجود در سازمان بهتر بهره ببرد و توان نیروهای موجود را برای انجام فعالیتهای ارزشمندتر و ایجاد نوآوری و توسعهی کسبوکار متمرکز کند.
یافتهها نشان میدهد، با بهکارگیری راهکارهای نرمافزاری یکپارچه، عملیات تجمیع و بستن اسناد حسابداری ۵۰درصد، بهرهوری در فروش ۱۲.۵درصد و گردش انبار ۵۰درصد بهبود داشتهاند. براساس همین یافتهها، زمان پردازش سفارشهای مشتریان نیز تا ۶۶درصد کاهش یافته است.
تصویر بهلحظه از کسبوکار
داشتن تصویری بهلحظه از کسبوکار با دسترسی در هر لحظه و از هر کجا، با دقت بالا و بدون نیاز به سنجش و راستیآزمایی در سیستمهای مختلف، برای تصمیمگیری دقیق بسیار مهم است.
برای نمونه، با در اختیار داشتن اطلاعات بهلحظه، کسبوکار خردهفروشی شرکت König Wheels در مدت چهار سال، اندازهی کسبوکار خود را دو برابر و سالانه ۱۲۰ هزار دلار صرفهجویی کرده است.
صرفهجویی در هزینههای IT و نگهداشت سیستمها؛ بینیازی از خرید، نصب و نگهداشت سیستمهای متنوع و مدیریت ارتباط بین آنها توسط تیم IT، کاهش درخور توجهی در هزینهها خواهد داشت. این هزینهها میتواند صرف بهبود فرآیندهای مهم کسبوکار شود.
شتاب در توسعه کسبوکار
با استفاده از راهکارهای یکپارچه، کانالهای فروش و خدمات سریعتر گسترش مییابند و با داشتن تصویری دقیق از کل کسبوکار، عملیات فروش به مشتریان با کارایی بهتری پیش میرود.
توسعه نوآوریها
سهولت تغییر فرآیندها این امکان را فراهم میکند که کارکنان براساس تخصصهای خود، تغییرات لازم برای بهبود عملکرد سازمان را اِعمال کنند و تیم IT، از ظرفیت خود برای ارائهی راهکارهای نوآورانه بهمنظور ایجاد ارزشافزوده استفاده کنند و سازمان را به سمت موفقیت بیشتر سوق دهد.
با توجه به آنچه گفت شد، امروزه کسبوکارهای خردهفروشی تلاش میکنند با استفاده از راهکارهای تخصصی و یکپارچه، روند حرکتی خود را رو به رشد و در مسیر توسعه نگهدارند و با کنار گذاشتن نرمافزارهای جزیرهای که سبب ایجاد تنگناهای متعدد در فرآیندهای کسبوکار، کاهش کارایی کارکنان و جلوگیری از چابکی سازمان میشود، هزینههای سازمان را کاهش دهند.
نرم افزار مناسب انواع خرده فروشی
برای مدیریت بهینه سه موضوع اشاره شده در بالا، فقط یک راه مطمئن وجود دارد و آن استفاده از یک مجموعه نرم افزار خرده فروشی یکپارچه است. با اتکا به نرمافزار میتوان در لحظه وضعیت موجودی کالاها را در فروشگاههای مختلف مدیریت کرد و با ارسال به موقع و مناسب کالا از فروش از دسترفته جلوگیری کرد.
همچنین با یکپارچگی فروش اینترنتی و فیزیکی و همچنین رفتار مشابه در هر دو کانال با مشتریان وفادار، ضمن توسعه کانالها، ارتباط با مشتریان را تقویت کرد.
با بررسی تمام هزینههای سازمان مانند هزینه حقوق، اجاره فروشگاه، استهلاک داراییها، هزینههای مالی، هزینههای فروش و تخفیفات، هزینههای پرسنلی مانند ذخیره سنوات و عیدی و نقش آنها در سود و زیاد هر فروشگاه، میتوان تصمیمات دقیقی برای توسعه فروشگاهها، تعیین قیمت، پروموشن و اعمال سیاستهای تشویقی باشگاه مشتریان اتخاذ کرد.
در کنار استفاده عملیاتی از نرم افزار خرده فروشی در فروشگاهها با کمک ابزارهای هوشمندی تجاری (Business Intelligence)میتوان تحلیل مناسبی روی اطلاعات کسبوکار انجام داد. بهاین ترتیب، میتوان استراتژیهای متناسب با واقعیتهای پنهان در حجم عظیمی از اطلاعات سازمان را برای دست یابی به موفقیتهای بیشتر تعیین کرد.
مجموعه نرمافزارهای خرده فروشی همکاران سیستم به کسبوکارها این امکان را میدهد تا در کنار فروش حضوری، فروش اینترنتی خود را نیز به شکل یکپارچه مدیریت کنند. در این راهکار تلاش شده تا تمامی نیازهای جدید صنعت خردهفروشی شناسایی و پاسخ داده شود.
راهکار خرده فروشی همکاران سیستم برگرفته از چندین زیرسیستم مختلف از جمله نرم افزار باشگاه مشتریان، نرم افزار مدیریت فروشگاه، وب سرویسهای فروش اینترنتی است که هر کدام به نحوی باعث بهبود کارایی و بهرهوری در فروشگاههای خردهفروشی میشوند. برای دریافت مشاوره رایگان در خصوص انتخاب نرم افزار بهینه با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
در پایان باید گفت که ما در این مقاله در مورد خردهفروشی، انواع خردهفروشی و تاثیر تجارت الکترونیک بر آنها و همچنین نقش راهکارهای نرمافزاری در موفقیت خرده فروشی صحبت کردیم. چنانچه هر سوال یا ابهامی در مورد محتوای این مقاله دارید حتما در بخش نظرات این مقاله مطرح کنید.