آنچه کسب‌وکارها باید در مورد امنیت رایانش ابری بدانند

زمان مطالعه: 10

رایانش ابری یک تکنولوژی نسبتا جدید در زمینه IT است که از سال 2017 تا به امروز بیشتر در مورد آن می‌شنویم و به‌ سرعت در حال تبدیل ‌شدن به یکی از ابزارهای اصلی هر کسب‌وکار است. رایانش ابری (Cloud Computing) در مدت‌زمانی نسبتا کوتاه توانسته به راه‌حلی مقرون‌ به‌صرفه و قابل‌ اعتماد برای رشد و توسعه مشاغل تبدیل شود. قاعدتا کسب‌وکارها قبل از شروع استقرار داده‌ها در فضای ابری، در مورد میزان امنیت رایانش ابری سؤالاتی در ذهن دارند. سولاتی از این قبیل که آیا رایانش ابری ایمن است؟ چالش‌های امنیت در رایانش ابری چیست؟ امنیت در پردازش ابری بیشتر است یا سرورهای مستقر در محل کسب‌وکار؟ ما این سؤالات را درک کردیم و در این مقاله به آن‌ها پاسخ داده‌ایم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

امنیت ابری چیست و چرا مهم است؟

امنیت ابری که به ‌عنوان امنیت رایانش ابری (Cloud Computing Security) نیز شناخته می‌شود، شامل مجموعه‌ای از سیاست‌ها، روش‌ها و فناوری‌هایی برای جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به برنامه‌ها، داده‌ها و زیرساخت‌های مبتنی بر کلود است. این اقدامات، فضای رایانش ابری را در برابر تهدیدات امنیت سایبری داخلی و خارجی ایمن می‌کنند. از احراز هویت برای دسترسی گرفته تا فیلتر کردن ترافیک، همگی اقداماتی هستند که امنیت در محاسبات ابری را برای نیازهای دقیق کسب‌وکار پیکربندی می‌کنند. برون‌سپاری سخت‌افزارها و دریافت خدمات مبتنی بر کلود علاوه بر اینکه هزینه‌های اجرایی را کاهش می‌دهد، بلکه امکان تمرکز تیم‌های فناوری اطلاعات بر سایر حوزه‌های کسب‌وکار را نیز ایجاد می‌کند. برای کسب‌وکارهای در حال ظهور، امنیت کلود امری ضروری است؛ با این حال، چالش‌های امنیت در رایانش ابری هم‌زمان با پیشرفت تکنولوژی، پیچیدگی بیشتری پیدا می‌کنند و یافتن راه‌حل برای آن‌ها زمان‌برتر است. بنابراین، لازم است با یک شرکت ارائه‌دهنده کار کنید که خدمات خود را در بستر بهترین امنیت به شما ارائه می‌دهد. امنیت در پردازش ابری جنبه‌های بسیاری دارد؛ اما اصلی‌ترین و مهم‌ترین آن عبارتند از:
  • امنیت متمرکز
سرویس امنیت ابری که توسط شرکت‌ها ارائه می‌شود، اقدامات امنیتی و محافظتی را متمرکز می‌سازد. شبکه‌های تجاری مبتنی بر کلود از دستگاه‌ها و نقاط پایانی (Endpoint) متعددی تشکیل شده‌اند که مدیریت آن‌ها در مواجهه با فناوری اطلاعات سایه (Shadow IT) یا BYOD مشکل است. مدیریت این نهادها به‌طور متمرکز، تجزیه‌وتحلیل ترافیک و فیلتر وب را بهبود می‌بخشد، نظارت بر رویدادهای شبکه را ساده می‌کند و منجر به کاهش به‌روزرسانی نرم‌افزار می‌شود. طرح‌های بازیابی فاجعه (Disaster Recovery) زمانی که در یک مکان مدیریت می‌شوند، به‌راحتی قابل ‌اجرا خواهند بود.
  • کاهش هزینه‌ها
یکی دیگر از مزایای خدمات امنیت در محاسبات ابری، کاهش هزینه‌های اداری و سرمایه‌ای است. زیرا این خدمات امنیتی می‌توانند لزوم بهره‌گیری از سخت‌افزارهای اختصاصی را از بین ببرند. در روش سنتی، این تیم IT بودند که با اعمال تنظیمات دستی و آپدیت کردن سرورها از اطلاعات محافظت می‌کردند. این در حالی است که شرکت‌های ارائه‌دهنده سرویس‌های ابری تمام مسائل امنیتی را بدون نیاز به درگیر شدن نیروی انسانی و به شکل اتوماتیک حل می‌کنند. این روند توانسته است بسیاری از هزینه‌های جانبی را برای کسب‌وکارها حذف کند.
  • مدیریت پیش‌گیرانه تهدید
متخصصان حاضر در شرکت ارائه‌دهنده کلود، اطمینان حاصل می‌کنند که امنیت در بسیاری از نقاط پایانی (درگاه‌های دسترسی، دستگاه‌ها و اپلیکیشن‌های کاربردی) وجود دارد. یک راه‌حل امنیتی ابری باید شامل فرایندهای مطمئن، قابل ‌مشاهده، ردیابی، نظارت و فناوری‌های پیش‌رو در صنعت باشد تا سیستم مدیریت ریسک فعال و پاسخگو را از طریق یک مرکز مدیریت متمرکز به کلاینت‌ها ارائه کند. به ‌این ‌ترتیب، تهدیداتی مانند حملات DDoS را می‌توان با نظارت فعال و پرداخت ترافیک، خنثی کرد تا خطر به حداقل برسد.
  • امکان بکاپ‌گیری
تهیه نسخه پشتیبان از داده برای هر کسب‌وکارهای بسیار مهم است. زمانی که حجم داده‌ها پایین باشد، این کار پیچیدگی چندانی ندارد. اما زمانی که حجم داده‌ها افزایش یابد؛ تهیه نسخه پشتیبان از آنها نیز سخت‌تر و پیچیده‌تر می‌شود. خصوصا آنکه باید کسب‌وکارها باید چندین نسخه پشتیبان از داده‌ها داشته باشند. ارائه‌دهندگان رایانش ابری به علت تمرکزی که بر موضوعات فناوری اطلاعات و تکنولوژی دارند؛ بهتر می‌توانند این کار را انجام دهند. آنها معمولا در چندین موقعیت جغرافیایی و به روش‌های مختلف از داده‌ها بکاپ می‌گیرند. بنابراین از این لحاظ رایانش ابری و نرم‌افزارهای ابری بهتر می‌توانند از داده‌های ما محافظت کنند.
امنیت در رایانش ابری
براساس نظرات و پیش‌بینی‌هایی که گارتنر انجام داده، حداقل 95 درصد از مشکلات امنیت در رایانش ابری به خطای کاربر برمی‌گردد. 

مهم‌ترین چالش‌ها و دغدغه‌های امنیت در رایانش ابری

یکی از بهترین نظراتی که درباره امنیت داده‌های ابری در مقابل روش سنتی شنیده‌ایم، توسط MVP Microsoft Azure ارائه شده که می‌گوید: «آیا داده‌های شما تنها به دلیل قرار گرفتن روی یک سرور که می‌توانید بروید و به آن نگاه کنید، امن‌تر هستند؟». این جمله یک مفهوم و نکته جالب را در خود گنجانده است. اگر با دقت بیشتری فکر کنید، متوجه می‌شوید که کلود و سرورهای مستقر در محل کار، هر دو سخت‌افزارهایی هستند که با خطرات و چالش‌های مشابهی مواجه می‌شوند. البته سرویس‌های ابری به دلیل ماهیت یک سرور میزبان از راه دور و بدون بهره‌گیری از سیم، ناگزیر لایه‌ای از آسیب‌پذیری را برای کاربران ایجاد می‌کند؛ اما در نهایت این تهدیدها از جانب ارائه‌دهندگان نیست. به ‌طور کلی، مهم‌ترین و اصلی‌ترین چالش‌های امنیت رایانش شامل موارد زیر هستند:
  • انتقال و دریافت داده‌ها
  • سایه IT (Shadow IT)
  • بدافزارها و مهاجمان خارجی
  • عدم کنترل (Lack of control)
  • چند اجاره‌ای یا Multitenancy
  • عدم وضوح (Lack of Visibility)
  • ناسازگاری ابزارهای فناوری اطلاعات با سایر محیط‌های ابری

کاهش چالش‌های امنیت در رایانش ابری با انتخاب مدل‌های استقرار ابری مناسب

امنیت داده‌های سرور صرفا به نوع نرم‌افزار مورد استفاده بستگی ندارد؛ زیرا همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، زیرساخت‌های سنتی فناوری اطلاعات و سرورهای ابری آسیب‌پذیری یکسانی دارند. سطح حفاظت از داده‌ها بیشتر به وضعیت امنیتی هر دیتاسنتر بستگی دارد. مشاغلی که قصد حفاظت از حساس‌ترین داده‌های خود را دارند، می‌توانند از مدل‌های استقرار ابر خصوصی (Private Cloud) بهره بگیرند. سایر کسب‌وکارها با بودجه کمتر می‌توانند مدل‌های ترکیبی یا همان ابر هیبریدی (Hybrid Cloud) را انتخاب کرده و آن‌ها را برای برآورده کردن نیازهای حفاظت از داده خاص خود سفارشی کنند. محیط‌های ابری مشترک مانند ابرهای عمومی شامل اشتراک‌گذاری فضای ذخیره‌ سازی ابری، پردازش و سایر خدمات محاسباتی بین چندین کسب‌وکار هستند. برای بسیاری، این مدل استقرار به دلیل تهدید حمله از سوی مشتریان دیگر، سطح آسیب‌پذیری بالاتری را نشان می‌دهد. با این ‌حال، تحقیقات نشان می‌دهند که انجام این حمله در چنین محیطی بسیار دشوار است و بسیاری از ارائه‌دهندگان خدمات ابری با ارائه برخی گزینه‌هایی، خطرات احتمالی را کاهش می‌دهند.

امنیت بالای داده‌ها با راهکاران ابری همکاران سیستم

امنیت رایانش ابری در تمام مدل‌های کلود یک دغدغه مهم برای دریافت‌کنندگان خدمات ابری است. این دغدغه برای کسب‌و‌کارهایی که از مدل نرم‌ افزار به عنوان سرویس یا saas استفاده می‌کنند؛ پررنگ‌تر است. امنیت محاسبات ابری با داشتن درک خوب از امنیت سایبری در سطح کاربر شروع می‌شود. همچنین باید اطمینان پیدا کنید که شبکه و همه دستگاه‌های شما با استفاده از یک راه‌حل امنیتی قوی که برای ابر ساخته ‌شده‌اند، محافظت می‌شوند. بنابراین نقش ارائه‌دهنده سرویس ابری در اینجا بسیار پررنگ می‌شود. همکاران سیستم مدت‌ها است که نرم‌افزارهای خود را در بستر ابر به مشتریان ارائه می‌کند که استقبال بیش از یک هزار کسب‌وکار مختلف از آن، نشان از اطمینان مدیران آنها به این خدمات است. راهکاران ابری همکاران سیستم متشکل از زیرسیستم‌های مختلفی است که تلاش کرده تمامی نیازهای نرم‌افزاری کسب‌وکارها را در یک بسته محصولی جامع پوشش دهد. امنیت بالای داده‌ها از مهم‌ترین ویژگی‌های راهکاران ابری است که آن را از سایر راهکارهای ابری متمایز کرده است. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره رایگان در زمینه نرم افزار حسابداری آنلاین یا سایر ماژول‌های راهکاران ابری با کارشناسان ما در ارتباط باشید. .