در یک تعریف ساده از رایانش ابری، میتوان گفت رایانش ابری مجموعهای از سرورهاست که مشتریان از طریق اینترنت به آنها دسترسی دارند. هر ابر توسط یک ارائهدهنده خدمات ابری مدیریت میشود که میتواند ابرها را به شکل عمومی یا خصوصی، در اختیار مشتریان خود قرار دهد.
با گذشت زمان و تکامل سرویسهای ابری، سازمانها نیز به جای تکیه بر یک ارائهدهنده سرویس ابری، شروع به استفاده از چندین سرویسدهنده کردند. تصمیمی که امروزه آن را Multicloud مینامند.
مالتی کلود یا چند ابری، یک راهبرد ابری است که در آن سازمانها بسته به نیاز خود، از بیشتر از یک ارائهدهنده خدمات ابری، سرویس میگیرند. این راهحل سازمانها را قادر میسازد تا برای اجرای برنامههای خود، از میان سرویسدهندگان موجود، بهترین گزینه را انتخاب کنند.
در این مقاله به معرفی کامل مالتی کلود، مزایا، معایب و کاربردهای آن میپردازیم. بعد از خواندن این مقاله، با شیوه مدیریت Multicloud آشنا شده و درخصوص سرویسهای ابری خود میتوانید بهتر تصمیم بگیرید.
Multicloud چیست؟
مالتی کلود (Multicloud) یا چند ابری ، یک استراتژی رایانش ابری است که در آن یک سازمان، از بهترین سرویسهای چند ارائهدهنده خدمات ابری استفاده میکند. این استراتژی معمولا بر اساس حجم کار، نوع کسبوکار و الزامات حاکمیت داده تعیین میشود.
یک راهحل چند ابری، معماریهای IaaS، PaaS، و SaaS را در قالب یک معماری ترکیب میکند و در این ترکیب، باید شبکه، عملکرد، امنیت، مدیریت عملیاتی و هزینه کل مالکیت را در نظر بگیرد.
در واقع، استراتژی چند ابری شامل استفاده از دو یا چند مورد از سرویس های رایانش ابری است. اگرچه مالتی کلود به هرنوع پیادهسازی خدمات ابری مانند SaaS و PaaS اشاره دارد، امروزه عمدتا به ترکیبی از ابرهای عمومی IaaS تعلق میگیرد.
استراتژی چندابری شامل چند ابر عمومی یا خصوصی است که یک کسب و کار به نسبت هرنیاز خود، بهترین ابر را انتخاب و در کنار سایر ابرهای خود به کار میگیرد.
در اکثر موارد، ارائهدهندگان راهکارهای ابری برای تسهیل راهحلهای چندابری ، خدمات مدیریت شده و ابزارهای سلف سرویس را در اختیار مشتریان خود قرار میدهند. این شرکتها، طراحی و استقرار راهحلهای چند ابری را با کاهش پیچیدگی لایههای خاصی از فناوری که به دانش تخصصی نیاز دارد، مانند شبکه، ساده میکنند.
از طرف دیگر، مواردی مانند قیمت رقابتی، سرعت و ظرفیت ارائه شده توسط ارائهدهندگان خدمات در مناطق مختلف، از مهمترین عوامل انتخاب ارائهدهندگان خدمات ابری توسط سازمانها است.
کاربردهای رایج مالتی کلود
در حالت کلی، بسیاری از سازمانها به این علت از استراتژی چندابری استفاده میکنند که نسبت به خدمات ابری اطمینان ندارند! در واقع استراتژی چندابری بهعنوان راهی برای جلوگیری از خرابی یا از دست رفتن دادهها در سرویسهای ابری درنظر گرفته میشدند و میشوند!
جلوگیری از تمرکز بر یک ارائهدهنده خاص خدمات ابری، عامل دیگری برای روی آوردن سازمانها به استراتژی چندابری است تا اطلاعاتشان تنها در یک سرور قرار نداشته باشد.
تا پایان سال 2021، 84 درصد از کسبوکارها تصمیم به استفاده از استراتژی چندابری گرفته و درمیان آنها، 58 درصد از ابر ترکیبی نیز بهره بردهاند.
از طرف دیگر، یک استراتژی multicloud امکان انتخاب خدمات یا ویژگیهای مختلف ابری از ارائهدهندگان مختلف را ارائه میدهد. این استراتژی از آن جهت مفید است که ممکن است برخی از محیطهای ابری، برای یک کار خاص مناسبتر از سایرین باشند.
به عنوان مثال، یک پلتفرم ابری خاص ممکن است برای دادههای کوچک، تعداد زیادی درخواست را در واحد زمان انجام دهد و یک پلتفرم ابری دیگر، برای تعداد کمتری از درخواستها در واحد زمان که شامل انتقال دادههای بزرگ است، بهتر عمل کند.
همچنین برخی از ارائه دهندگان خدمات ابری ، نسبت به رقبای خود ابزارهای تجزیه و تحلیل دادههای بزرگ یا سایر قابلیتهای تخصصی مانند یادگیری ماشینی را نیز ارائه میدهند.
مزایا و معایب استراتژی چندابری
مزایای زیادی برای استراتژی چندابری وجود دارد، مانند جلوگیری از تمرکز روی یک ارائهدهنده خدمات ابری خاص، توانایی پیدا کردن خدمات ابری بهینه متناسب با یک کسبوکار یا نیاز خاص، افزایش انعطافپذیری و موارد دیگری که در قسمت قبل به آنها اشاره شد. از مزایای دیگر مالتی کلود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سایه IT: اصطلاح سایه IT یا Shadow IT به معنای استفاده از سیستمهای فناوری اطلاعات مانند نرمافزار، سختافزار و خدمات؛ بدون نیاز به وجود یک واحد IT در سازمان است که مالتی کلودها به تحقق هرچه بیشتر آن کمک میکنند. در واقع سختافزارها و نرمافزارهای مستقل از تیم IT ممکن است آنقدر بزرگ شوند که نظارت بر آنها نیازمند تمرکز بیشتر باشد. به این ترتیب، استفاده از سرویسدهندگان ابری مختلف متناسب با نیازها، میتواند مجموعهای از سیستمهای ابری را در اختیار یک سازمان قرار دهد که همان multicloud است.
- انعطافپذیری: شما ممکن است یک راهحل ابری مناسب را برای یک جنبه از سازمان خود پیدا کنید؛ مانند یک ابر اختصاصی تنظیم شده برای میزبانی یک برنامه اختصاصی، یک ابر مقرون بهصرفه مناسب برای بایگانی سوابق عمومی، ابری برای میزبانی سیستمهایی با کاربردهای مستمر و… در واقع زمانی که هیچ ابری به تنهایی نمیتواند همه کارها را انجام دهد، مالتی کلود بهترین گزینه است.
- دسترسی پذیری: برای کاهش زمان پاسخ انواع سرویسهای ابری به کاربرانی که کیلومترها دورتر از آنها هستند، میزبانی برخی از سیستمها را میتوان به ارائهدهندگان خدمات ابر منطقهای که به محل کاربران نزدیکتر هستند، سپرد. این راهحل به سازمانها اجازه میدهد تا دسترسی بالا را حفظ کرده و به قوانین حاکمیت داده ها ( مانند پروتکلهای کشوری مربوط به محرمانگی دادهها ) متعهد بمانند.
- حفاظت از دادهها: استراتژی مالتی کلود به محافظت از دادههای شرکتها در برابر از بین رفتن کمک میکند. MultiCloud به سازمانها اجازه میدهد تا از دادهها، گردش کار و سیستمهای خود نسخه پشتیبان تهیه کنند و به این ترتیب، نگرانی کمتری بابت از بین رفتن دادهها داشته باشند.
با وجود تمام مزایایی که برای مالتی کلودها گفته شد، معایبی نیز برای این استراتژی وجود دارد. برای مثال، اکثر ارائهدهندگان خدمات ابر عمومی تخفیفهای حجمی ارائه میدهند. به این شکل که هرچه مشتری سرویسهای بیشتری خریداری کند، هزینه کمتری نیز میپردازد. بنابراین برای سازمانی که کسبوکار خود را روی یک ارائهدهنده خدمات ابری متمرکز نکند، دریافت چنین تخفیفهایی دشوار میشود.
علاوه بر این، پیادهسازی یک استراتژی چندابری، کارمندان IT را ملزم به مدیریت چند نوع پلتفرم ابری یا ارائهدهنده خدمات ابری میکند. همچنین با انتقال اطلاعات از یک پلتفرم به پلتفرم دیگر، افزایش حجم کاری یا مدیریت کاربردها در محاسبات چندابری میتواند چالش برانگیز باشد. در واقع اگر سرویسهای ابرهای مختلف نیازمند ارتباط با یکدیگر باشند، در صورت نبود یکپارچگی مناسب، این ارتباط میتواند باعث ایجاد تاخیر در انجام فعالیتها شود.
مدیریت multicloud
کلید رسیدن به حداکثر منافع از یک معماری چند ابری، مدیریت متمرکز برنامهها و منابع میان ابرهای مختلف است؛ انگار که همه جزئی از یک ابر هستند. اما مدیریت مالتی کلود با چالشهایی نیز همراه است:
- حفظ سیاستهای امنیت رایانش ابری و انطباق با سیستم عاملهای مختلف،
- استفاده مداوم از برنامهها در محیطهای هدف (مانند توسعه و تولید) و پلتفرمهای میزبان مختلف،
- یکپارچه شدن و به تصویر کشیدن دادهها با استفاده از ابزارهای ورود و نظارت بر سیستم برای رسیدن به یک دید یکپارچه
به همین دلیل، سازمانها معمولا از ابزارهای مدیریت مالتی کلود یا multicloud management platform برای نظارت و مدیریت multicloud استفاده میکنند تا بتوانند آن را در قالب یک فضای یکپارچه مشاهده کنند. بهترین پلتفرمهای مدیریت مالتی کلود معمولا قابلیتهای زیر را ارائه میدهند:
- قابلیت مشاهده و کنترل هرگونه منبع ابری؛ از جمله IaaS ، PaaS و SaaS و ذخیره دادههای مرتبط و منابع شبکه در ابر عمومی و ابر خصوصی،
- قابلیتهای تجزیه و تحلیل یا هوش مصنوعی (AI)؛ از جمله هوش مصنوعی برای عملیات (AIOPS) و یادگیری ماشین برای حذف دادههای اضافه، که امکان سادهسازی عملیات، پیشبینی و حتی خودکارسازی اقدامات اصلاحی در زیرساختهای مختلف را در اختیار سازمانها قرار میدهد.
فرق multicloud و hybrid cloud چیست؟
یک مالتی کلود میتواند یک ابر ترکیبی نیز باشد و برعکس؛ اما این دو عبارت، بیانکننده دو مفهوم متفاوت هستند. ابر ترکیبی یا هیبرید، توصیفکننده ترکیبی از دو یا چند نوع زیرساخت است. در واقع hybrid cloud یک ابر خصوصی، یک مرکز داده یا هر دو را با حداقل یک ابر عمومی ترکیب میکند.
اما در حالت چندابری، چند ابر مختلف، همه از یک نوع عمومی یا خصوصی، میتوانند با یکدیگر ترکیب شوند. برای مثال، یک راهحل مالتی کلود میتواند شامل دو ابر عمومی یا دو ابر خصوصی باشد اما یک راهحل هیبرید، ممکن است دربرگیرنده یک ابر عمومی، یک ابر خصوصی و زیرساخت باشد.
از آنجا که امروزه سازمانها بیشتر بهدنبال امنیت و کارایی بیشتر هستند، تمایل به داشتن چند راهکار ابری عمومی و خصوصی در میان آنها با استقبال بیشتری روبرو شده است. این دو رویکرد ابری کاملا منحصربهفرد نیستند و درحقیقت بسیاری از ابرهای ترکیبی سازمانها، در اصل هیبرید مالتی کلود هستند؛ به این معنا که از ابرهای عمومی و خصوصی حداقل دو ارائه دهنده خدمات ابری استفاده میکنند. هیبریدهای مالتی کلود از مزایای مالتی کلود بهره میگیرند و این منافع را نیز بههمراه دارند:
- افزایش بهرهوری توسعه دهندهها: ابرهای ترکیبی مالتی کلود، بستر مناسب برای روشهای توسعه agile و Devops و فناوریهای مبتنی بر ابر مانند میکروسرورها، containerها و محاسبات بدون سرور را فراهم میکنند.
- افزایش امنیت و نظارت: Hybrid Multicloud علاوه بر فراهم کردن دسترسی گسترده به فناوریهای امنیتی، استقرار و اجرای انعطافپذیر و مقیاسپذیر دادههای حساس را به روشهای امن و سازگار ممکن میکند.
- کارآیی و بهینهسازی بیشتر: فراتر از انعطافپذیری در انتخاب مقرون بهصرفهترین سرویسهای ابری، Hybrid Multicloud بیشترین کنترل را در مورد محل استقرار فراهم میکند و سازمانها را قادر میسازد تا عملکرد و هزینههای خود را بهبود بخشند (به عنوان مثال ، استقرار نزدیکتر به کاربران برای کاهش تأخیر). همچنین ابرهای ترکیبی مالتی کلود به شرکتها کمک میکند تا فرایندهای موجود را با سرعت بیشتری مدرن کرده و خدمات ابری را به زیرساختهای سنتی یا ابری متصل کنند.
تفاوت معماری چندابری با ابر ترکیبی در عمومی یا خصوصی بودن ابرهایی است که میتواند در هر دسته قرار بگیرد.
نکات مهم در طراحی معماری چندابری
راهحلهای Multicloud با وجود همه مزایایی که با خود بههمراه دارند، اگر بهدرستی طراحی و مدیریت نشوند، بازدهی نخواهند داشت. موارد زیر از مهمترین نکاتی هستند که هنگام طراحی راهحلهای چندابری، باید مورد توجه قرار گیرند:
تاخیر
تاخیر شبکه و قدرت پردازش، دو عاملی هستند که روی کارایی تاثیر مستقیم دارند. هر برنامه نیازمند سطح مشخصی از تاخیر است؛ برخی به اندازه چند میلی ثانیه و برخی چند ثانیه! که برای برآوردن آن نیازمند ارتباط شبکه اختصاصی هستند.
اینجا است که فاصله فیزیکی با مراکز داده کلود یک فاکتور اساسی به شمار میآید. برای برنامههایی که نیازمند تاخیر بسیار پایین هستند، استفاده از پایگاه دادههای Co-located بهترین انتخاب است.
از طرف دیگر، ایجاد یکپارچگی از طریق API با تاخیر بیشتر همراه است. بنابراین برای معماریهای با نیاز اتصال کمتر ، فاصله فیزیکی میان مراکز دادههای ابری از اهمیت کمتری برخوردار میشود.
جابجایی دادهها
برای دادههای در مقیاس بالا که باید دائما میان ابرهای مختلف جابجا شوند، جهت حرکت دادهها اهمیت پیدا میکند. ارائهدهندگان خدمات ابری معمولا برای ورود دادهها هزینهای دریافت نمیکنند، اما خروج دادهها برای مشتریان آنها دارای هزینه است.
در واقع نرخ خروج دادهها برای ارائه دهندگان خدمات ابری از اهمیت ویژهای برخوردار است و هنگام طراحی معماری چندابری، باید هزینه خروج دادهها درنظر گرفته شوند.
علاوه بر این، هنگام جابجایی دادهها، محل استقرار آنها نیز باید مشخص شود؛ حساسیت دادههای برخی سازمانها نیازمند ذخیره دادهها روی سرورهای داخلی یا محلی است.
امنیت
در یک فضای مالتی کلود، ابزارهای امنیتی متفاوت و ارائهدهندگان خدمات ابری متعدد میتوانند منجر به ایجاد پیچیدگی در امنیت، ناکارآمدی در هزینه و ریسکهای امنیتی غیرضروری شوند. از آنجا که سازمانها، با ارزیابی مداوم زیرساخت فناوری خود، خواهان تقویت امنیت سایبری و بهبود چابکی، مقیاسپذیری و کارآیی هستند، بهدنبال ارائهدهندگان خدمات ابری هستند که محصولات و خدمات خود را با امنیت داخلی و امکان ادغام یکپارچه با ارائهدهندگان خدمات ثالث ارائه میدهند.
در این خصوص، یک استراتژی امنیتی لایهبندی شده میتواند با استفاده از خدمات امنیتی ارائه دهندههای خدمات ابر مبتنی بر API های پیش ساخته، این رویکرد را ساده کند.
یکپارچگی
نحوه استقرار و مدیریت مسائل مربوط به معماری MultiCloud از موارد مهم دیگری است که هنگام طراحی استراتژی چندابری باید مورد توجه قرار گیرد. هر ابر دارای ابزارها و فرایندهای خاص خود است و این فشار زیادی به تیمهای فناوری اطلاعات وارد میکند تا در فناوریهای مختلف متخصص باشند.
استفاده از ابزارهای اتوماسیون برای کار میان ابرها، یکی از راهکارها برای ایجاد یکپارچگی است که در حوزههای مختلف مانند شبکه سازی، امنیت و زیرساخت امکانپذیر است. هنگام انتخاب یک ابزار اتوماسیون ، باید ظرفیتهای فناوری فعلی، ابزار و مهارتهای تیم IT سازمان درنظر گرفته شوند. همچنین این ابزارها باید در محیطهای چند ابری و ابر ترکیبی کار کنند.
مدیریت عملیات
مدیریت عملیات شامل موارد مرتبط با دسترسی، نظارت و کنترل، بهروزرسانیها و قوانین نظارتی و حاکمیتی است. ایجاد شیوهها و رویههای استاندارد در پلتفرمهای ابری بسیار مهم است. استانداردسازی مدل عملیاتی ابر به سازمانها کمک میکند تا موانع مرتبط با افراد، فرآیندها و ابزارها را برطرف کنند.
رایانش ابری و راهکارهای ابری همکاران سیستم
استفاده از راهکارهای ابری یکی از روشهای مقرونبهصرفه، بهویژه برای کسبوکارهای متوسط و کوچک است که آنها را از صرف هزینههای زیرساخت زیاد بینیاز میکند. همکاران سیستم بهعنوان یکی از شرکتهای پیشرو در زمینه نرمافزارهای ابری ، بهدنبال آن است تا با ارائه نرمافزارها و راهکارهای ابری ، به کاهش هزینههای عملیاتی و انرژی کسبوکارها کمک کند.
نرم افزارهای ابری همکاران سیستم در بخشهای مختلف حسابداری، فروش، لجستیک، انبارداری و … است که همگی تحت عنوان راهکاران ابری همکاران سیستم عرضه میشوند. برای دریافت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
منابع:
- oracle.com
- ibm.com
- redhat.com
- techtarget.com
- cloudflare.com