CP در کنترل کیفیت چیست؟

زمان مطالعه: 7 دقیقه

Cp در کنترل کیفیت چیست؟

شرکت‌ها به طور مداوم در حال تلاش برای کاهش هزینه‌ها و حذف ضایعات محصولات خود هستند و این کار مستلزم به کار‌گیری یک برنامه کنترل کیفیت منسجم است. هر پروژه‌ای نیاز به یک برنامه کنترل کیفیت دارد. بدون برنامه کیفیت (CP)، فرآیندهای تضمین کیفیت (QA) و کنترل کیفیت (QC) به سادگی توسط هر تیم پروژه ساخته نمی‌شوند و امکان بروز خطا و اشتباه افزایش می‌یابد.

یک برنامه کنترل کیفیت دقیق می‌تواند خطرات تولید را کاهش دهد و این اطمینان را حاصل می‌کند که همه مواد، فرآیندها و محصولات نهایی، مطابق با استانداردهای کیفیت مورد انتظار هستند. برای جلوگیری از مشکلات فاجعه بار کیفیت محصول، باید یک برنامه کیفیت داشته باشید؛ سندی که استانداردهای کیفیت، شیوه‌ها، منابع، مشخصات و توالی فعالیت‌های مربوط به یک محصول خاص را مشخص می‌کند. در این مقاله قصد داریم با مهم‌ترین نکات کلیدی در مورد شاخص CP آشنا شویم.

طرح کنترل کیفیت یا شاخص CP چیست؟

برنامه کنترل کیفیت مجموعه‌ای از اسناد مکتوب است که به طور مفصل، مراحلی که باید دنبال کرد تا محصولات و کالاها با استانداردهای کیفی سازمان هم‌تراز شوند، مورد بحث قرار می‌دهد.

این طرح شامل تمام خط‌مشی‌ها و رویه‌هایی است که باید با آنها مطابقت داشته باشد؛ همچنین در بر گیرنده اقدامات اصلاحی است که باید پس از یافتن عدم انطباق یا نقص محصول اجرا شوند. هدف کلی یک برنامه کنترل کیفیت، بهبود مستمر محصولات و اطمینان از کیفیت مطلوب آنها است.

فرم طرح کنترلی

نمونه فرم کنترل کیفیت

چه چیزی در طرح کنترل کیفیت qc plan وجود دارد؟

اهدافی که باید به دست آیند

مشخص است که اگر اهداف روشنی را تعریف نکنید، نمی‌توانید بعدا آن را اندازه بگیرید. چرا که کیفیت می‌تواند برای کسب‌وکارهای مختلف، معانی متفاوت داشته باشد. طراحی و مشخصات محصول نقش مهمی در تعیین اهداف دارد. بنابراین باید تعیین شود چه موادی در ساخت محصول به کار برده می‌شود و چه استانداردهای عملکردی را باید رعایت کرد؟

بعد از اتمام طراحی محصول باید مشخصات دقیق آن را در برنامه کیفیت خود بگنجانید. برای نمونه، اگر محصول شما یک لیوان پلاستیکی است، ممکن است مشخص کنید که قد آن 4 اینچ، عرض دهانه 3 و نیم اینچ، قطر پایین آن 2 ½  اینچ و رنگ فنجان باید قرمز گیلاسی باشد. ممکن است از نوع خاصی از پلاستیک ساخته شده باشد و الگوی خاصی روی آن چاپ شده باشد. هر چیزی را که مرتبط است در مشخصات خود بگنجانید، مانند حجم، اندازه، شکل، اندازه‌ها، اجزا، مواد، رنگ‌ها، جزئیات چاپ و موارد دیگر.

مراحل؛ شیوه‌های عملیاتی و رویه‌ها

در این مرحله باید مراحلی که برای کنترل کیفیت کالا طی کرد را مشخص کنید. به عنوان مثال، ممکن است مشخص کنید که بعد از دریافت سفارش مواد اولیه، باید بازرسی‌های دوره‌‌ای از آن انجام شود. حال اگر بازرس آن را بررسی کرده و مشکلی پیدا کند، چه اتفاقی می‌افتد؟ طرح کنترل کیفیت qc plan باید به اینگونه سوالات پاسخ دهد.

باید در مورد تمام مراحل مرتبط با کیفیت فکر کنید و آنها را در کنترل پلن خود بگنجانید. انجام این کار به شما مراحلی را می‌دهد که باید دنبال کنید تا هیچ چیزی را از دست ندهید.

تخصیص مسئولیت‌ها

نحوه تقسیم مسئولیت‌ها بستگی به اندازه کارخانه و کسب‌وکار شما دارد. ممکن است یک نفر مسئولیت کنترل کیفیت را برعهده داشته باشد یا آنکه مدیر کنترل کیفیت وظایف را بین کارمندان خود تقسیم کند. با این حال، زمانی که مسائل مطرح می‌شود، باید مشخص ‌شود که چه کسی مسئول رسیدگی به آنها است.

کنترل کیفیت

تدوین استانداردهای کیفیت و بررسی محصولات بر مبنای این استانداردها به کسب و کارها کمک می‌کند در بررسی کیفیت محصولات با خطای کمتری مواجه شوند

استانداردهای کیفیت تعریف شده

در بخش‌های قبل اشاره کردیم که باید مشخصات محصول در طرح کنترل کیفیت درج شود. اما اگر بخواهید افراد را در قبال آن پاسخگو نگه دارید، باید استانداردهای کیفی کاملا مشخصی را تدوین کنید. در این زمینه استفاده از استانداردهای نمونه‌برداری برای برای بازرسی محصول بسیار مهم است. در حال حاضر، متداول‌ترین ابزار آماری مورد استفاده، استاندارد AQL یا همان حد کیفیت قابل قبول است. براساس این استاندارد، سه دسته نقص وجود دارد که به شرح زیر است:

  • سطح نقص 2.5٪ برای نقص «عمده»:  این نواقص ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در محصول و مقبولیت آن نزد مشتری یا حتی مختل کردن کارکرد آن شود.
  • سطح نقص 4.0٪ برای نقص «جزئی»: این نواقص چندان روی قابلیت کارکردی محصول تاثیر نمی‌گذارد، اما به هر حال محصول همچنان از استانداردهای کیفی نیز فاصله دارد.
  • سطح نقص 0٪ برای نقص «بحرانی»: در این حالت محصول برای کاربرد نهایی مناسب نیست و می‌تواند خطرناک نیز باشد.

در اینجا باید مشخص کنید که چه مواردی می‌تواند شامل نواقص عمده، جزئی یا بحرانی باشند.

برنامه‌های بازرسی، آزمایش و حسابرسی

شما باید همیشه دو ابزار برای کنترل کیفیت خود داشته باشید که شامل موارد زیر هستند:

  • بازرسی کیفیت محصول: اینجا جایی است که یک بازرس، خارج یا داخل سازمان، محصولات را به لحاظ استانداردهای کیفیت بررسی می‌کند. این کار می‌تواند قبل، حین یا بعد از اجرای تولید باشد.
  • تست آزمایشگاهی: کارخانه محصول را برای آزمایش به آزمایشگاه می‌فرستد. گزارش به دست آمده کمک می‌کند تا خواص محصول را بشناسید که آیا مضر است یا خیر. آزمایش همچنین می‌تواند ارزیابی کند که محصول تا چه اندازه استانداردهای عملکرد را برآورده کرده است یا خیر.

رویه‌های اصلاح طرح

ممکن است طرح کنترل کیفیت  qc plan بخواهد تغییر کند و نیاز باشد یک جزء یا ماده را در مشخصات محصول خود تغییر دهید. همچنین ممکن است بخواهید نقص قابل قبول محصول خود را بهبود دهید. در این موارد نیاز است تا یکبار دیگر شاخص CP را مورد بازبینی قرار دهید.

روشی برای سنجش موفقیت یا شکست

گزارش‌های بازرسی و تست‌های آزمایشگاهی به شما بینشی در مورد موفقیت یا شکست می‌دهد. بررسی این موارد یکی از راه‌هایی است که بدانید محموله‌ها و تامین‌کنندگان مختلف نیازهای شما را برآورده می‌کنند یا خیر. درکنار بررسی جداگانه گزارش‌ها، باید روندها را در طول زمان بررسی و نحوه استفاده از این گزارش‌ها را مشخص کنید.

نقش راهکارهای نرم افزاری در کنترل کیفیت

در دنیای پر از رقابت امروز، تنها تولیدکنندگانی در بازار باقی می‌مانند که بتواند محصولات با کیفیت‌تری را در اختیار مشتریان خود قرار دهند. بنابراین، کنترل کیفیت یکی از مهمترین موضوعاتی است که هر کسب‌وکار تولیدی باید در دستور کار خود قرار دهد و به رعایت اصول آن پایبند باشد.