امروزه SaaS یا نرمافزار به عنوان سرویس، توسط کسبوکارهای مختلف (چه کوچک و چه بزرگ) پذیرفته شده است و مزایای قابلتوجه آن برای مشاغل کوچک بهوضوح قابلمشاهده است. میتوان گفت بدون SaaS، SMEها از رقابت جان سالم به در نمیبرند.
تا سال 2023، بازار جهانی SaaS به 333.03 میلیارد دلار رسید و پیشبینیها حاکی از آن است که این سهم بازار، تا سال 2030 به 819.23 میلیارد دلار خواهد رسید.
اما SaaS در رایانش ابری چیست و چرا کسبوکارهای کوچک باید به آن توجه کنند؟ SaaS دستیابی به فناوریهای پیشرفته را با صرف بودجهای از پیش تعیین شده، ممکن میکند. همچنین این سرویس، در عین بهینهسازی هزینهها و ایجاد انعطافپذیری، پشتیبانی حرفهای و کاملی را نیز به کاربران خود ارائه میدهد.
در ادامه 10 مورد از مزایای SaaS برای مشاغل کوچک که آنها را به سمت رشد و موفقیت موفق هدایت میکند، مورد بررسی قرار خواهیم داد.
SaaS چیست؟
saas چیست؟ نرمافزار به عنوان سرویس یا SaaS مخفف Software as a Service است که مانند اجاره نرمافزار به جای خرید مستقیم آن عمل میکند. برنامههای SaaS بهجای نصب روی رایانه شخصی، در فضای ابری نصب و اجرا میشوند. این بدان معناست که کاربران میتوانند از طریق اینترنت، معمولاً تنها با یک مرورگر وب، به آنها دسترسی داشته باشند.
بخش جالب استفاده از SaaS آنجاست که با اشتراک در یک سرویس SaaS، از همه نیازمندیهای فنی بینیاز میشوید. این موضوع مانند داشتن یک تیم IT شخصی، بدون نیاز به استخدام هیچ نیرویی است که سختی توسعه و میزبانی نرمافزارها را از بین میبرد.
میتوان گفت هنگام استفاده از نرمافزارهای سنتی، سازمانها هزینه قابلتوجهی بابت سختافزارهای سرور و استفاده از فناوری متحمل میشوند تا همه چیز به خوبی اجرا شود. اما با استفاده از SaaS، تمام این موارد توسط ارائهدهنده سرویس ابری مدیریت میشود و ازآنجاکه تنها نرمافزار اجاره میشود، در پرداخت هزینه انعطافپذیری بیشتری وجود دارد و در کمترین زمان، میتوان یک نرمافزار جدید را پیادهسازی کرد.
بنابراین بهکارگیری SaaS مانند دمیدن روح IT در سازمانها است که برای مشاغل بزرگ و کوچک، مقرونبهصرفه و مناسب است.
SaaS چگونه کار میکند؟
تصور کنید به خرید سی دی برای بهروزرسانی نرمافزار رایانه خود عادت کردهاید. این یک دردسر است! اما استفاده از SaaS، مانند این است که نرمافزار به طور خودبهخود، خود را از طریق اینترنت بهروز کند.
سرویس SaaS بر بستر رایانش ابری پیادهسازی میشود. میتوان ابر را به عنوان یک فضای مجازی بزرگ در نظر گرفت که در آن، همه فرایندها مانند ذخیرهسازی داده، نگهداری شبکه و سرورها اتفاق میافتد. بنابراین، بهجای خرید سیدی و دانلود نرمافزارها در رایانه، با استفاده از SaaS میتوان از طریق اینترنت یا مرورگر وب، به شبکه ارائهدهنده خدمات ابری متصل و به نرمافزار موردنیاز دسترسی پیدا کرد.
امروزه نهتنها شرکتهای فناوری محور، بلکه تمامی کسبوکارهای فعال در حوزههای مختلف، از خدمات مالی تا سرگرمی و خدمات آب و برق، میتوانند از این سرویس استفاده کنند. حال این سوال مطرح میشود که چرا کسبوکارهای کوچک باید به استفاده از SaaS اهمیت دهند؟ زیرا SaaS زندگی را آسانتر میکند!
با استفاده از SaaS، دیگر نیازی به صرف زمان و هزینه برای بهروزرسانیهای نرمافزاری خستهکننده نیست. با SaaS، کسبوکارها از هرگونه فعالیت مرتبط با نگهداری نرمافزار بینیاز شده و میتوانند تنها روی اجرای کسبوکار خود تمرکز کنند. این یک استراتژی کامل برای تغییر بازی است!
10 مزیت SaaS برای مشاغل کوچک
نرمافزار به عنوان یک سرویس (SaaS) مزایای بسیاری را به همراه دارد و راهحلهای مقرونبهصرفه و انعطافپذیری برای نیازهای مختلف کسبوکارها ارائه میدهد. در ادامه ده مزیت کلیدی SaaS برای مشاغل کوچک را مورد بررسی قرار میدهیم.
- امکان امتحان نرمافزار پیش از خرید: ارائهدهندگان سرویس SaaS، اغلب با ارائه نسخههای رایگان یا دمو از نرمافزار، به کسبوکارها اجازه میدهند نرمافزار موردنیاز خود را پیش از خرید، استفاده و آزمایش کنند. این موضوع ریسک سرمایهگذاری در ابزارهایی که ممکن است نیازهای کسبوکار را برآورده نکنند، کاهش میدهد.
نسخههای رایگان ارائهشده توسط ارائهدهندگان SaaS ، به کسبوکارهای کوچک این امکان را میدهد که پیش از هرگونه تعهد مالی، تناسب راهحلهای نرمافزاری با نیازهای خود را ارزیابی کنند. این رویکرد، ریسک سرمایهگذاری در نرمافزارهایی که ممکن است نیازهای شرکت را برآورده نکنند، کاهش میدهد و در نهایت، منجر به تصمیمگیری بهتر و تخصیص بهینه منابع میشود.
طبق نظرسنجی گارتنر، کسبوکارهایی که نسخههای رایگان ارائه میکنند، افزایش نرخ 30 درصدی در تبدیل مشتری را تجربه میکنند.
- راهاندازی و دسترسی آسان: راهکارهایSaaS کسبوکارها را قادر میسازند تا از هر مکانی، تنها با دسترسی به اینترنت، به ابزارها و اطلاعات موردنیاز خود دسترسی داشته باشند. این قابلیت دسترسی، باعث ارتقای بهرهوری افراد میشود و کارکنان را قادر میسازد تا چه در سازمان و چه از راه دور، عملکرد مؤثری داشته باشند.
پلتفرمهای SaaS معمولاً راهاندازی آسانی داشته و به حداقل تخصص فنی نیاز دارند و همین موضوع، به کسبوکارهای کوچک اجازه میدهد تا بهسرعت از نرمافزار خود استفاده کنند. علاوه بر این، انعطافپذیری دسترسی به نرمافزار از هر مکان و در هر زمان، به ایجاد فرصت دورکاری برای کارمندان کمک کرده و بهرهوری آنها را افزایش میدهد.
طبق مطالعه انجام شده توسط Cloud Security Alliance (CSA)، کسبوکارهایی که راهحلهای مبتنی بر ابر را اتخاذ میکنند، بهبود 20.66 درصدی را در انتخاب زمان عرضه محصولات و خدمات جدید به بازار را تجربه میکنند.
- بهبود جریان نقدی: مدلهای اشتراکی SaaS ، جریانهای درآمدی قابلپیشبینی و تکرارشوندهای را برای ارائهدهندگان سرویسهای ابری ارائه میکنند و درعینحال، به کسبوکارها اجازه میدهند تا هزینههای خود را به طور مؤثرتری مدیریت کنند. این ثبات، برنامهریزی مالی و اعتماد سرمایه گذار را افزایش میدهد.
مدلهای اشتراک SaaS به کسبوکارهای کوچک کمک میکنند تا مدیریت جریان نقدی خود را بهبود بخشند. علاوه بر این، توانایی پرداخت هزینه برای نرمافزار بهصورت اشتراکی، نیاز به سرمایهگذاریهای بزرگ اولیه را از بین میبرد و سرمایه را برای سایر نیازهای تجاری حفظ میکند.
تحقیقات McKinsey & Company نشان میدهد کسبوکارهای SaaS با مدلهای درآمدی مبتنی بر اشتراک، 9 درصد حاشیه سود بالاتری نسبت به کسبوکارهایی دارند که با مدلهای سنتی فروش یکباره پیش میروند.
- بهبود تعامل کاربران: پلتفرمهای SaaS مبتنی بر ابر، همکاری و تعامل میان کاربران را از طریق ایجاد ارتباط در لحظه و دسترسی از راه دور، تقویت میکنند. این تعامل باعث بهرهوری و نوآوری در تیمهای تجاری کوچک میشود. علاوه بر این، امکان دسترسی به ابزارهای SaaS از دستگاههای مختلف، پذیرش کاربر را افزایش داده و فرهنگ نوآوری را در تیمهای تجاری کوچک تقویت میکند.
طبق مطالعه انجام شده توسط هاروارد بیزینس ریویو، سازمانهایی که فضای کاری مشترک را ترویج میکنند، شاهد افزایش 15 درصدی در بهرهوری کارکنان خواهند بود.
- امنیت دادهها: ارائهدهندگان سرویسهای SaaS امنیت دادهها را در اولویت قرار میدهند و اقدامات مؤثری برای حفاظت از اطلاعات حساس ذخیره شده در سیستمهای خود انجام میدهند. این اطمینان از ایمنی دادهها برای کسبوکارهای کوچکی که دادههای محرمانه را مدیریت میکنند، بسیار مهم است.
پلتفرمهای SaaS برای محافظت از دادهها در برابر تهدیدات سایبری، از روشهای مختلف رمزگذاری، احراز هویت چندعاملی و بهروزرسانیهای امنیتی منظم استفاده میکنند و به کسبوکارهای کوچک، آرامش خاطر دررابطهبا امنیت دادهها و انطباق آنها ارائه میدهند.
طبق گزارش سیسکو، سازمانهایی که راهحلهای امنیتی مبتنی بر ابر را اتخاذ میکنند، ۲۱ درصد کاهش در نقض امنیت را تجربه خواهند کرد.
- کاهش هزینهها: راهکارهای SaaS ، هزینههای اولیه مرتبط با خرید نرمافزار سنتی را به طور قابلتوجهی کاهش میدهند. ازآنجاکه کسبوکارهای کوچک و نوپا ممکن است سرمایه محدودی داشته باشند، پرداخت هزینههای بالای لایسنس نرمافزارها میتواند برای آنها چالشبرانگیز باشد.
با استفاده از SaaS، کسبوکارها میتوانند ساختار پرداختی مناسب با خود را انتخاب کرده و هزینههای اشتراک را در طول زمان و بر اساس میزان استفاده، بپردازند. این مدل مبتنی بر اشتراک، در مقایسه با خرید کامل نرمافزار، ریسک مالی را کاهش میدهد.
علاوه بر این، ارائهدهندگان SaaS اقدامات مربوط به نصب، پیکربندی و نگهداری از نرمافزار را انجام میدهند. بنابراین، کسبوکارها میتوانند در هزینههای مربوط به استخدام متخصصان فناوری اطلاعات نیز صرفهجویی کنند. زیرساخت مشترک محصولات SaaS به این معنا است که هزینه نگهداری و بهروزرسانی میان همه مشتریان به اشتراک گذاشته شده و استفاده از نرمافزاری با کیفیت بالا را برای همه کاربران، مقرونبهصرفهتر میکند.
- یکپارچهسازی دقیق
مدلهای SaaS در پرداخت هزینه انعطافپذیری ایجاد میکنند و به مشتریان اجازه میدهند تنها زمانی که از خدمات استفاده میکنند، هزینه بپردازند. این انعطافپذیری، به کسبوکارها امکان میدهد تا مدل اشتراک را بر اساس نیازهای خود تنظیم کنند.
همچنین مشتریان این سرویسها بهراحتی میتوانند برای ثبتنام، لغو، تنزل یا ارتقای نرمافزار موردنیاز خود درخواست داده و اطمینان حاصل کنند که فقط برای آنچه استفاده میکنند، هزینه میپردازند.
- کاربرپسند بودن: محصولات SaaS بیشتر با ویژگی سهولت استفاده شناخته شدهاند، زیرا ارائهدهندگان خدمت ابری، فعالیتهایی مانند توسعه، نگهداری و امنیت فناوری اطلاعات را مدیریت میکنند. از طرف دیگر، کاربران میتوانند بهسادگی، از طریق اتصال به اینترنت، به نرمافزارهای بهروز دسترسی داشته و از تخصص IT یا پشتیبانی فنی بینیاز باشند.
این قابلیت دسترسی، باعث صرفهجویی در زمان و تلاش افراد شده و به کارمندان اجازه میدهد تا نرمافزار جدید را بهسرعت مورد استفاده قرار داده و روی کارهای سازنده برای کسبوکار تمرکز کنند. همانطور که گفته شد، فروشندگان راهکارهای SaaS ، مسائل فنی را مدیریت و امنیت دادهها را تضمین میکنند. این موضوع ساعتهای کاری ارزشمند را برای کاربران آزاد میکند تا روی فعالیتهای تجاری اصلی تمرکز کنند.
- دسترسی و مقیاسپذیری: SaaS انعطافپذیری بینظیری را به کاربران خود ارائه داده و به کسبوکارها اجازه میدهد برنامههای در حال استفاده را بهراحتی بهروزرسانی کنند. ازآنجاکه نرمافزار بهصورت خارجی و توسط ارائهدهنده SaaS میزبانی میشود، میتوان از هر جا و با اتصال به اینترنت، به آن دسترسی داشت که این قابلیت، آن را برای کار از راه دور و عملیات همزمان ایدهآل میکند.
همچنین کاربران میتوانند از هر مکانی به دادههای خود دسترسی داشته باشند و بهرهوری و همکاری میان تیمها را افزایش دهند.
- بهروزرسانیهای مستمر: ارائهدهندگان SaaS مسئول بهروزرسانی مداوم نرمافزار هستند. این سازمانها، به طور مستمر، اقدامات زیر را انجام میدهند:
- انتشار منظم بهروزرسانیها
- رفع اشکالها و اعلام آنها
- معرفی ویژگیهای جدید
- سازگاری با نیازهای در حال تغییر کاربران
بهبود مستمر نرمافزار هم به نفع ارائهدهندگان است و هم مشتریان. به فروشندگان اجازه میدهد محصولات خود را در طول زمان اصلاح کرده و مشتریان خود را راضی نگه دارند. همچنین مشتریان میتوانند بهراحتی و با یک کلیک ساده نرمافزار را به آخرین نسخه ارتقا داده و بهمحض انتشار، به ویژگیهای جدید دسترسی پیدا کنند.
مدل SaaS چه تفاوتی با مدلهای سنتی دارد؟
SaaS (نرمافزار به عنوان سرویس) یک رویکرد مدرن در ارائه نرمافزار است که در آن، نرمافزارها بر بستر ابر میزبانی میشوند و از طریق اینترنت قابلدسترسی هستند. این سرویس به شکل قابلتوجهی با روش استفاده از نرمافزارهای سنتی، که معمولاً شامل نصب نرمافزار روی دستگاهها یا سرورهای جداگانه است، تفاوت دارد.
در جدول زیر از جنبههای مختلف، به مقایسه تمایزات کلیدی میان SaaS و نرمافزارهای سنتی پرداخته شده است.
SaaS | نرمافزار سنتی | |
پیادهسازی | امکان سفارشیسازی محدود در پارامترهای از پیش تعریف شده و ادغامهای از پیش ساخته شده وجود دارد. | برای استفاده از نرمافزار، کاربر باید آن را روی رایانه یا دستگاه خود نصب کند. |
استقرار و دسترسی | در فضای ابری میزبانی شده و از طریق اینترنت، بدون نیاز به نصب در دستگاههای جداگانه قابلدسترسی است. | معمولاً روی دستگاه هر کاربر یا یک سرور مرکزی نصب میشود و نیاز به نصب زمانبر دارد. |
ساختار هزینه | بر اساس اشتراک، با تعیین هزینه بر مبنای میزان استفاده عمل میکند. | شامل سرمایهگذاری اولیه قابلتوجهی برای خرید لایسنسهای نرمافزاری است که در ادامه، هزینههای جاری را کاهش میدهد. |
نگهداری و بهروزرسانی | ارائهدهنده خدمات ابری اقداماتی مانند تعمیر و نگهداری، بهروزرسانیها و خلأهای امنیتی را مدیریت میکند. | مسئولیت نگهداری و بهروزرسانی نرمافزار بر عهده کاربران است. |
سفارشیسازی و یکپارچهسازی | ارائهدهنده سرویس مسئول حفظ امنیت و انطباق دادههای ذخیره شده در سرورهای SaaS است. | درجه بالاتری از سفارشیسازی را ارائه میدهد و یکپارچهسازی آن با سایر سیستمها، به برنامهنویسی یا توسعه بیشتری نیاز دارد. |
امنیت و انطباق دادهها | ارائهدهنده سرویس مسئول حفظ امنیت و انطباق دادههای ذخیره شده در سرورهای SaaS است. | کاربران کنترل مستقیمی بر امنیت دادهها و اقدامات مرتبط با انطباق آنها دارند. |
امنیت | سرویسهای SaaS ایمن هستند و نگرانی بابت تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات وجود ندارد. | محافظت به نرمافزار، به آنتیویروس موجود روی سیستم بستگی دارد و کاربر باید به طور مرتب، از اطلاعات مهم خود نسخه پشتیبان تهیه کند. |
کاربران | افراد مختلف میتوانند بهصورت همزمان، از نرمافزار SaaS استفاده کنند. | تنها یک نفر میتواند در لحظه از نرمافزار استفاده کند. |
انواع مختلف نرمافزار SaaS
برای رفع نیازهای مختلف کسبوکارها، طیف گستردهای از نرمافزارها بهصورت SaaS وجود دارد. سرویسهای SaaS ؛ انعطافپذیری، همکاری و راحتی در استفاده را ارائه میدهند و همین موضوع، آنها را به انتخابهای محبوبی برای مشاغل در هر اندازه تبدیل میکند.
از مهمترین انواع نرمافزارهای SaaS میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نرمافزار مدیریت ارتباط با مشتری (CRM): نرمافزار CRM مانند یک فروشگاه، برای مدیریت دادههای مشتری و ردیابی تعاملات آنها به کار میروند. این نرمافزارها برای تیمهای فروش، بهویژه آنهایی که در یک مکان ثابت قرار ندارند، عالی هستند؛ زیرا میتوانند از هر جا، به هر چیزی که نیاز دارند دسترسی داشته باشند.
- نرمافزار برنامهریزی منابع سازمانی (ERP): نرمافزار ERP تمام عملکردهای اصلی یک کسبوکار مانند حسابداری، منابع انسانی و تولید را در یک مکان یکپارچه میکند. این راهکار، به کسبوکارها دید گستردهای از دادهها ارائه میدهد و برنامهریزی استراتژیک را به یک اقدام دلنشین تبدیل میکند.
- نرمافزار حسابداری: بسیاری از سازمانها نرمافزارهای حسابداری SaaS را به دلیل انعطافپذیری و توانایی آنها برای همکاری در مسائل مالی، دوست دارند.
- مدیریت سرمایه انسانی (HCM) و منابع انسانی (HR): نرمافزار منابع انسانی SaaS متمرکز بر مدیریت سرمایه انسانی مواردی مانند تردد، بررسی عملکرد و سایر وظایف منابع انسانی را انجام میدهند و زندگی را برای کارمندان واحد منابع انسانی آسانتر میکنند.
- مدیریت پروژه: نرمافزارهای مدیریت پروژه SaaS ، موهبتی برای تیمهای پروژه محور هستند که همکاری در پروژهها، تخصیص منابع و ردیابی نقاط عطف را آسان میکنند.
- نرمافزار همکاری (Collaboration): ویژگیهای ایمیل، تقویم و پیامرسانی که امروزه در نرمافزارهای همکاری SaaS وجود دارند و کار تیمی را سادهتر از همیشه میکنند.
داستانهای موفقیت: کسبوکارهایی که با استفاده از SaaS موفق شدند
نرمافزار به عنوان سرویس (SaaS) به عنوان یک تغییردهنده بازی برای شرکتهایی که به دنبال راهحلهای مقیاسپذیر و مقرونبهصرفه هستند، ظهور کرده است. در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم که چگونه کسبوکارها از پلتفرمهای SaaS برای هدایت رشد، سادهسازی عملیات و دستیابی به موفقیت چشمگیر استفاده کردهاند.
Salesforce
Salesforce یک شرکت پیشرو مبتنی بر ابر SaaS است که نرمافزارهای جامعی را برای حوزههای خدمات مشتری، اتوماسیون بازاریابی و توسعه کسبوکار ارائه میدهد. بازاریابان از نرمافزارهای Salesforce برای ایجاد تسریع در پردازش معاملات، ردیابی اطلاعات مشتری و تقویت تعامل مثبت با او استفاده میکنند.
چرا Salesforce متمایز است؟
Salesforce با ایجاد طرحهای مناسب برای مشاغل در هر اندازه و ارائه خدمات گستردهای که صنایع مختلف را پوشش میدهد، به عنوان یک راهحل همهکاره میان کسبوکارها برجسته میشود. این نرمافزارها نهتنها در فروش، خدمات مشتری و عملیات؛ بلکه در عملکردهای بازاریابی و تجارت الکترونیک نیز سرآمد هستند.
داستان موفقیت Salesforce:
در سطح جهانی، نزدیک به 23 درصد از کسبوکارها به Salesforce متکی هستند. این شرکت دارای نیروی کاری است که بیش از 50 درصد آن را افرادی از اقشار خاص جامعه تشکیل میدهند.
Grammarly
Grammarly استانداردی را برای غلطگیری املای مبتنی بر هوش مصنوعی تنظیم میکند که یک طرح رایگان برای غلطگیری املای اولیه و یک طرح پلاس برای کمک به نوشتن و ویرایش پیشرفته ارائه میدهد. این نرمافزار توصیههای دقیقی برای کلمات و عبارات ارائه میکند، ساختارهای نوشتاری ضعیفی مانند صدای غیرفعال را شناسایی کرده و اصلاحات فعلی را ارائه میدهد.
چرا Grammarly متمایز است؟
هوش مصنوعی قوی Grammarly املا و ویرایش دقیق را تضمین میکند و به کاربران در ایجاد اسناد و ایمیلهای دقیق کمک میکند. علاوه بر این، رویکرد فراگیر Grammarly با سازگاری با زبان های مختلف و پیشنهاد جایگزینها، به جلوگیری از تعصبات کمک میکند.
داستان موفقیت گرامری:
Grammarly که در ابتدا از طریق فروش به دانشگاهها درآمد کسب میکرد، پس از کسب درآمد قابلتوجهی به بازار مصرف متمرکز شد. انتقال این سرمایهگذاری شخصی به یک مدل فریمیوم، به لطف کاربران زیاد آن، بدون مشکل انجام شد.
Notion
Notion یک راهحل مدیریت پروژه انعطافپذیر ارائه میدهد که با سیستم مبتنی بر بلوک و فضای کاری قابلتنظیم متمایز میشود. Notion یک رابط کاربرپسند، همراه با قابلیت کشیدن و رهاکردن دارد و امکان سفارشیسازی آسان فضاهای کاری مختلف را حتی برای کاربران غیرفنی فراهم میکند.
چرا Notion متمایز میشود؟
Notion دارای طیف گستردهای از ویژگیها از جمله هوش مصنوعی، اتوماسیون، تجزیهوتحلیل، وظایف و ضربالاجلها در کنار ادغام یکپارچه با ابزارهایی مانند Google Drive است.
داستان موفقیت Notion:
علیرغم شکستهای اولیه در سال ۲۰۱۵، Notion با افزایش بودجه به بازار بازگشت و با رسیدن به بیش از ۴ میلیون کاربر جهانی، به ارزش ۱۰ میلیارد دلاری دست پیدا کرد. رویکرد کاربرمحور و ویژگیهای سازگار Notion ، به موفقیت چشمگیر آن کمک شایانی کرده است.
مقایسه SaaS، PaaS و IaaS
SaaS مخفف عبارت Software as a Service (نرمافزار به عنوان سرویس) است که در نزدیکترین سطح به کاربر قرار دارد. این راهکار مانند اشتراک Netflix است اما برای نرمافزار! کاربران از طریق اینترنت به آن دسترسی دارند و ارائهدهنده سرویس، همه موارد زیرساختی را مدیریت میکند؛ مانند Dropbox، Google Workspace یا Salesforce.
یک مرحله عقبتر، PaaS یا پلتفرم به عنوان سرویس وجود دارد که مانند یک زمین بازی برای توسعهدهندگان است. PaaS پلتفرمی در فضای وب فراهم میکند تا توسعهدهندگان بدون نگرانی در مورد ذخیرهسازی یا زیرساخت، به تولید نرمافزار بپردازند.
در انتها، IaaS یا Infrastructure as a Service (زیرساخت به عنوان سرویس) قرار دارد که مانند اجاره پیچومهرههای راهاندازی بستر IT کسبوکار است. کاربران این سرویس، به سرورها، فضای ذخیرهسازی، حافظه و موارد دیگر (برحسب تقاضایی که دارند) دسترسی خواهند داشت. بنابراین، در صورت نیاز به فضای ذخیرهسازی یا قدرت محاسباتی بیشتری، میتوان بلافاصله به آن دسترسی داشت؛ مانند خدمات وب آمازون، مایکروسافت آژور یا Rackspace.
در جدول زیر تفاوتهای کلیدی میان SaaS، PaaS و IaaS معرفی شدهاند:
جنبه | SaaS (نرمافزار به عنوان سرویس) | PaaS (پلتفرم به عنوان سرویس) | IaaS (زیرساخت به عنوان سرویس) |
مدل تحویل | نرمافزارها از طریق اینترنت و با یک مدل اشتراک مشخص، قابلدسترسی هستند. | پلتفرم توسعه ارائه شده از طریق وب، به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا روی ساختن نرمافزار تمرکز کنند. | دسترسی به مؤلفههای زیرساخت فناوری اطلاعات ضروری مانند سرورها، ذخیرهسازی و منابع شبکه بهصورت پرداخت در صورت استفاده، ممکن است. |
مدیریت | به طور کامل توسط ارائهدهنده خدمات مدیریت میشود و کاربران تنها باید از طریق اینترنت به نرمافزار دسترسی داشته باشند. | توسعهدهندگان کد برنامه را مدیریت میکنند، درحالیکه ارائهدهنده خدمات، مسئول مدیریت زیرساخت اصلی است. | کاربران روی سیستمعاملها، برنامهها و چارچوبهای توسعه کنترل دارند و آنها را در بالای زیرساخت ارائه شده مدیریت میکنند. |
کاربرد | ایدهآل برای کاربرانی که بدون نگرانی در مورد تعمیر و نگهداری یا زیرساخت، نیاز به دسترسی به نرمافزارهای مختلف دارند. | بهترین گزینه برای توسعهدهندگان نرمافزاری که به پلتفرمی برای ایجاد، تست و استقرار نرمافزارها، بدون مدیریت زیرساختهای اساسی، نیاز دارند. | طراحی شده برای مشاغلی که به منابع محاسباتی مقیاسپذیر، بدون هزینههای اولیه خرید و نگهداری سختافزار، نیاز دارند. |
مثال | Dropbox,Google Workspace, Salesforce | Heroku,Microsoft Azure App Service, Google App Engine | Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP) |
مزایا | دسترسی آسان، حداقل هزینه نگهداری و هزینه اولیه | فرایندهای توسعه ساده، رسیدن سریعتر به بازار و مقیاسپذیری | مقیاسپذیری، انعطافپذیری و کاهش هزینههای سرمایهای در سختافزار |
چالشها | گزینههای سفارشیسازی محدود، وابستگی به زیرساخت و بهروزرسانی از سمت ارائهدهنده خدمات | وابستگی به ابزارهای پلتفرم خاص و قفلشدن روی فروشنده | افزایش پیچیدگی در مدیریت، نگرانیهای امنیتی بالقوه و نیاز به تخصص در مدیریت اجزای زیرساخت |
نتیجهگیری
همانطور که تا اینجا اشاره شد، مزایای SaaS برای مشاغل کوچک واضح و قانعکننده است؛ ویژگیهایی مانند ارتقای آسان، هزینههای کمتر و مقیاسپذیری پیشرفته، SaaS را به سنگ بنایی برای محاسبات مدرن تبدیل میکند.
با اتخاذ راهحلهای SaaS، کسبوکارها میتوانند بار فرایندهای استقرار پیچیده و سرمایهگذاریهای سختافزاری پرهزینه را کنار بگذارند و بر رشد و نوآوری تمرکز کنند. همانطور که آینده محاسبات به سمت راهحلهای مبتنی بر ابر در حال تکامل است، SaaS به عنوان یک تغییردهنده بازی برای شرکتهای کوچک و متوسط برجسته میشود.