همکاران سیستم- تحلیلگران بازار، سال گذشته چهار محصول زوم موتورلا، گالکسی تب سامسونگ، پلی بوک بلک بری و تاچ پد اچ پی را به عنوان رقبای احتمالی آی پد اپل معرفی کرده بودند. اما هر چهار محصول در بازار با شکستهای کوچک و بزرگ مواجه شدند و آمار فروش بسیار پایینی را به ثبت رساندند. با وجود این شرکت آمازون به زودی رایانه لوحیاش را برای رقابت با آی پد روانهی بازار خواهد کرد.
شرکت آمریکایی اچ پی اواسط ماه اوت اعلام کرد که تولید رایانهی لوحی تاچ پد را متوقف خواهد کرد. متخصصان دلیل این تصمیم را ناتوانی این محصول در رقابت با آیپد میدانند. در مقابلِ سرعت بالای رشد فناوری در آی پد و به روز بودن آن، تاچ پد چیزی برای عرضه نداشت.
اچ پی با پذیرفتن واقعیت و کنار کشیدن از میدان رقابت عملکرد بهتری را از خود به نمایش گذاشت. چند هفته پس از عرضه عمومی تاچ پد کاملاً مشخص بود که این محصول به وضعیتی که اچ پی در زمان معرفی آن در ماه فوریه پیش بینی کرده بود، نخواهد رسید. بازار فروشش کاملاً بیثبات بود. این محصول که از لحاظ برنامه و نرم افزار کیفیت خوبی نداشت، فروش غمانگیزی را تجربه کرد. اچ پی خیلی زود این واقعیت را پذیرفت که هیچ کس محصولش را به آی پد ترجیح نخواهد داد.
تصمیم اچ پی باید تلنگری به دیگر رقبای آی پد باشد. شرکتهایی دیگر نیز باید جلوی ضرر را بگیرند و فروش محصولاتشان را متوقف کرده و به تغییر استراتژیهایشان فکر کنند. آنها باید این واقعیت را بپذیرند که برای ماندن در دنیای رایانههای لوحی باید با آی پد که از لحاظ ظاهری و نرم افزاری بهترین است، مبارزه کنند.
این شرکتها تا کنون روی سرعت بالای محصولاتشان و محدودیتهای کمتر آن به نسبت آی پد مانند پشتیبانی از آدوب فلش، خروجی یو اس بی و ارتباط راحتتر با دیگر محصولات فنآوری مانور میدانند.
اما همگان میدانند که این نقشه شکست خورده است. اپل تا کنون ۲۵ میلیون دستگاه آی پد به فروش رسانده است و پیش بینی میشود که تا پایان سال این رقم دو برابر خواهد شد. واضح است که اعلام نقصهای آی پد کوچکترین تأثیری روی فروش این محصول نداشته است. خریداران آی پد را نمیخرند تا آن را جایگرین رایانهشان کنند. بلکه آنها با خریداری آی پد میخواهند، از شر رایانههایشان خلاص شوند. آنها میتوانند به راحتی وبا سرعت بیشتر همان کارهایی را که با رایانههایشان انجام میدانند از قبیل ایمیل، اینترنت، دیدن فیلم و مانند آن را عیناً با آی پد نیز انجام دهند.
پس با این دیدی که کاربران به آی پد دارند، ادعای رقبای اپل مبنی بر اینکه میتوانند منفعت بیشتری برای آنها داشته باشند، برایشان بیمعنی است.
در بازار رایانههای لوحی امکانات کم ولی خوب بسیار بهتر از تجربهی بد یک کاربر از کار با رایانههای لوحی است.
در این بازار خریداران دنبال محصولی میگردند که امکانات کمتر ولی بهتری نسبت به آی پد داشته باشد. رایانهی لوحی که ادعای سریعتر بودن، پشتیبانی فلش و کم مصرف بودن باتریاش را نداشته باشد اما در مقابل کارکرد بهتری به نسبت آی پد داشته باشد. محصولی که دسترسی مستقیم به کتابخانههای دیجیتال، بانک فیلم و موسیقی داشته باشد، ظریفتر باشد، بلافاصله روشن بشود، پلتفرمی از برنامهها را برای دانلود در اختیار کاربران قراردهد که مانند اپل انحصاری نباشند، پردازندهاش به سرعت با هر برنامهای منطبق شود و از همه مهمتر ارزان و البته خیلی ارزانتر از آی پد باشد.
پس با این حساب در لیست مدیران شرکتهای رقیب اپل تنها یک نام است که خط نمیخورد. جف بزوس، مدیر آمازون که دقیقاً از مدت ها پیش به دنبال تولید چنین محصولی بود. او در ماه ژوئیه به روزنامهی وال استریت ژورنال گفته بود که شرکتش در حال ساختن یک رایانهی لوحی است که پائیز وارد بازار خواهد شد. وال استریت دربارهی این محصول به نقل از منابع آگاه چنین نوشته بود: تحت آندروید و فاقد دوربین است. البته آمازون آندروید را با توجه به نیازهای محصولش کاملاً تغییر داده است.
عرضهی این محصول برای اپل یک چالش جدی تلقی میشود. اپل که چندین سال را صرف بهبود اوضاع سیستم عاملش کرده بود، هیچ وقت شانسی برای آمازون قائل نمیشد. اما آمازون خیلی زود در بیشتر بخشها به عنوان یک رقیب سرسخت خود را نشان داد. برای نمونه کیندل بدون سیم رابط میتواند به فروشگاه آمازون متصل بشود. یعنی حتی اگر کاربر به اینترنت متصل نباشد، قادر خواهد بود کتابی را انتخاب و آن را خریداری کند. آمازون پد (رایانهی لوحی آمازون) علاوه بر این امکان کیندل دسترسی همیشگی به بانک موسیقی و فیلم آمازون و فروشگاه مجازی آندروید را نیز دارد.
یکی دیگر از مزیتهای آمازون، قیمت پایین این محصول است. مزیتی که تاکنون هیچکدام از رقبای اپل نتوانستند در آن موفقیتی کسب نمایند. اپل پول و سرمایهی فراوان بدست آورده و بیشتر بازار را در اختیار دارد و اکنون میتواند با توجه به قراردادهای بلند مدتش با تولید کنندگان قیمت محصولش را در مقایسه با رقبا پایینتر هم بیاورد.
آمازون در دوبخش میتواند با اپل رقابت کند یکی استفاده از قطعات ارزان در محصولش و دیگری سرمایهای است که از فروش نسخههای دیجیتالش به دست میآورد. اجرای این استراتژی برای کیندل با موفقیت همراه بوده است. البته آمازون به سختی قادر خواهد بود هزینههایش را با فروش کیندل جبران کند، اما از طرفی روی سود فروش کتابهایش حساب کرده است. اپل اما همیشه برای سوددهی بیشتر روی فروشگاه اپل حساب میکند و همواره یک منبع درآمد بسیار عالی دارد.
جف بزوس به عنوان یک فروشندهی دیوانه در دنیای فناوری اطلاعات مشهور است. زمانی که شرکتها به دنبال افزایش قیمت هستند، آمازون قیمت محصولاتش را پایین میآورد. احتمالاً نوع بینش بزوس در بازار رایانههای لوحی نسبت به قبل تفاوتی نخواهد کرد.
قطعاً در ابتدای عرضهی آمازون پد شاهد قطع فروش آی پد نخواهیم بود، البته هدف آمازون هم این نیست. ولی به محض ورود این محصول به بازار بسیاری از کسانی که به دنبال خرید رایانهی لوحی ارزان قیمت هستند، این محصول را خریداری خواهند کرد. ولی در مقابل برای افراد زیادی که رایانهی لوحی را مترادف با آی پد میدانند و راضی کردن آنها به خرید محصولی دیگر با قیمت پایینتر مشکل است. اما برای آمازون جای خوشبختی دارد که اپل به بازار کالاهای ارزان قیمت وارد نشده است و برنامهای هم برای آن ندارد و این شرکت میتواند این بازار را منحصراً در دست بگیرد.
آمازون هنگام معرفی این محصول و بازاریابی آن، نباید این محصول را همه چیز تمام معرفی کند. حتی نباید تأکیدی روی کلمهی رایانهی لوحی داشته باشد چرا که سطح توقعات از این محصول در حد آی پد بالا میرود… آمازون نباید وارد مقایسهی این دو محصول بشود. آمازون باید این محصول را مانند کیندل به عنوان راهی برای استفادهی بهتر از محصولاتش معرفی کند، آن را کیندل پلاس بنامد و شاهد فروش بالای آن باشد.