معرفی شرکت مایکروسافت ؛ تاریخچه، انواع محصولات و خدمات

زمان مطالعه: 8 دقیقه

معرفی شرکت مایکروسافت؛ تاریخچه، انواع محصولات و خدمات

مایکروسافت یک شرکت آمریکایی است که تولید و توسعه طیف گسترده‌ای از محصولات مربوط به دنیای رایانه، سود و شهرت زیادی برایش به ارمغان آورده است. استیلای مایکروسافت از میانه دهه ۱۹۸۰ شروع شد؛ زمانی که سیستم‌عامل MS-DOS را برای رایانه‌های خانگی وارد بازار کرد. حالا هم سیستم‌عامل ویندوز و مجموعه نرم‌افزاری آفیس است که ادامه این استیلا را ممکن کرده است.

می‌توان گفت که شرکت مایکروسافت یک توسعه‌دهنده پیشرو برنامه‌های نرم‌افزاری رایانه‌های شخصی است. در ادامه مطلب، شرکت مایکروسافت را به طور جامع معرفی کرده‌ایم. با ما همراه باشید.

تاریخچه شرکت مایکروسافت

در تاریخ ژانویه ۱۹۷۵ یکی از نشریه‌های تخصصی حوزه رایانه مقاله‌ای در مورد ریزرایانه‌های Altair ۸۸۰۰ منتشر کرد. دو دوست جوان که این مقاله را خوانده بودند به فکر طراحی یک نرم‌افزار برنامه‌نویسی مفسر برای این دستگاه افتادند. این دو جوان کسی نبودند به جز بیل گیتس و دوستش پل آلن که هر دو از کودکی شیفته برنامه‌نویسی برای رایانه‌ها بودند؛ اما مشکل در اینجا بود که آن دو چنین ریز رایانه‌ای نداشتند و اصلاً آن را از نزدیک هم ندیده بودند.

بیل گیتس تصمیم گرفت از این ریز رایانه شبیه‌سازی بسازد و پل آلن هم برنامه‌ای برای این شبیه‌ساز بنویسد؛ نتیجه موفقیت‌آمیز بود. این برنامه بر روی Altair ۸۸۰۰ کار کرد و شرکت سازنده آن یعنی MITS پذیرفت که آن را با عنوان Altair BASIC روانه بازار کند. چند ماهی از این ماجرا نگذشته بود که این دو دوست جوان در چهارم آوریل‌‌ همان سال شرکتی تأسیس کردند با عنوان «Micro-Soft» به مدیرعاملی بیل گیتس. این شرکت دو سال پس از تأسیس، اولین دفتر بین‌المللی خود را نیز در ژاپن تأسیس کرد و روزبه‌روز به تعداد دفاترش اضافه شد. در ادامه، سرگذشت مایکروسافت از گذشته تا به امروز آورده شده است.

معرفی بیل گیتس مؤسس شرکت Microsoft

بیل گیتس با نام اصلی ویلیام هنری گیتس سوم در 28 اکتبر سال 1955 در سیاتل واشنگتن به دنیا آمد. از بیل گیتس به عنوان یک برنامه‌نویس کامپیوتر، تاجر و بشردوست آمریکایی یاد می‌شود. او شرکت مایکروسافت را که بزرگ‌ترین شرکت نرم‌افزاری رایانه‌های شخصی در جهان است، راه‌اندازی کرد. بیل گیتس اولین برنامه نرم‌افزاری خود را زمانی که تنها 13 سال داشت، نوشت و در کل، علاقه زیادی به برنامه‌نویسی داشت. گیتس علاوه بر مدیریت مایکروسافت در امور خیریه نیز حضور چشم‌گیری داشت. او با همسرش ملیندا، بنیاد خیریه بیل و ملیندا گیتس را تأسیس کردند.

اوایل زندگی بیل گیتس نیز سرشار از صمیمیت و حس رقابت بود. گیتس در خانواده‌ای از طبقه متوسط به بالا به همراه خواهر کوچک‌تر خود لیبی و خواهر بزرگ‌ترش کریستین بزرگ شد. پدرشان، ویلیام گیتس در رشته حقوق تحصیل کرده بود. مادرشان نیز مری نام داشت. بیل گیتس رابطه بسیار نزدیک و عمیقی با مادرش داشت.

او سرانجام در سال 1975 تصمیم گرفت تجارت خود را آغاز کند. اگرچه والدین گیتس اصرار داشتند که او در رشته وکالت تحصیل و فعالیت کند؛ اما علاقه‌ای به این کار نداشت و در نهایت، مایکروسافت را با کمک دوستش پل آلن راه‌اندازی کرد. گیتس با ایده‌ها و تدابیر خود به خوبی توانست اهداف مایکروسافت را به پیش ببرد و آن را به یکی از بهترین شرکت‌های نرم‌افزاری در جهان تبدیل کند.

در نهایت، گیتس در ژوئن 2008 ترجیح داد، نظارت روزانه خود بر مایکروسافت را متوقف کند؛ اگرچه همچنان به عنوان رئیس هیئت‌مدیره باقی ماند. در فوریه سال 2014 نیز از ریاست مایکروسافت استعفا داد؛ اما نهایتا تا سال 2020 به عنوان یک عضو هیئت‌مدیره به کار خود ادامه داد.

بیل گیتس در مراسم رونمایی از ویندوز xp

بیل گیتس در مراسم رونمایی از ویندوز xp

سرگذشت مایکروسافت از گذشته تا به امروز

تاریخچه شرکت مایکروسافت از چهارم آوریل 1975 آغاز شد. این شرکت آمریکایی چندملیتی که نزدیک به 50 سال قدمت دارد یکی از شرکت‌های قدرتمند و تأثیرگذار جهان است که باعث پیشرفت تکنولوژی در حوزه‌های مختلف شده است. همان‌طور که اشاره شد، محصولات و خدمات مایکروسافت تنوع بالایی دارند و این شرکت دارای چندین خط تولید است. شرکت Microsoft در زمینه‌هایی نظیر تولید انواع سیستم‌عامل و نرم‌افزار، محصولات چندرسانه‌ای، سیستم‌های بازی الکترونیکی، وسایل جانبی رایانه مانند دستگاه‌های ورودی و خروجی و… فعالیت می‌کند.

کار مایکرو- سافت از زمانی بالا گرفت که در سال ۱۹۸۰ با انتشار Xenix وارد بازار تولید سیستم‌عامل شد. این سیستم‌عامل موفقیت چندانی در پی نداشت؛ اما پلی بود به سوی آینده مایکرو- سافت. در سال‌های بعد، تولید سیستم‌عامل‌های معروف به ‌ام اس- داس موفقیت و شهرت زیادی را نصیب این شرکت کرد. این شرکت که در این سال‌ها به مایکروسافت مشهور شده بود در زمینه طراحی سیستم‌عامل‌هایی از این دست با شرکت IBM همکاری می‌کرد و در کنار این همکاری به فکر ارتقای این سیستم‌عامل‌ها هم بود. بالأخره در ۲۰ نوامبر ۱۹۸۴ اولین ویندوز مایکروسافت که نسخه پیشرفته‌تری از سیستم‌عامل ام اس- داس بود، روانه بازار شد.

در سال ۱۹۹۰، محصول دیگری از این شرکت وارد بازار شد: مجموعه نرم‌افزاری آفیس که برنامه‌هایی مثل Word و Exel  را در خود داشت. هنوز هم پس از گذشت بیش از  ۲۰ سال، سیستم‌عامل ویندوز و نرم‌افزارهای آفیس، جایگاه بر‌تر بازار را برای مایکروسافت حفظ کرده‌اند. همچنین، این شرکت پس از تولد اینترنت تصمیم گرفت، محصولات خود را مورد بازنگری قرار دهد و آن‌ها را با فناوری‌های رو به گسترش شبکه‌ای سازگار کند. مایکروسافت به موازات گسترش فناوری اینترنت اولین محصولات خود را در این حوزه در سال ۱۹۹۵ وارد بازار کرد. برنامه خدمات آنلاین MSN و اولین مرورگر اینترنت اکسپلورر در قالب همین ویندوز به بازار عرضه شد.

یک سال بعد، مایکروسافت که بازارهای جدیدی را به تصرف خود درآورده بود، با همکاری شرکت NBC Universal  یک شبکه خبری ۲۴ ساعته را تأسیس کردند که MSNBC نام گرفت. در سال ۲۰۰۰ نیز بیل گیتس شغل جدیدی به شرکت مایکروسافت افزود: معمار نرم‌افزار. او سمت مدیرعاملی را به یکی از دوستان قدیمی‌اش، استیو بالمر داد و خود این شغل جدید را به دست گرفت. ویندوز XP و آفیس ۲۰۰۱ از مهم‌ترین محصولات شرکت در سال‌های بعد از ۲۰۰۰ بودند. مایکروسافت در سال ۲۰۰۷ نیز آفیس ۲۰۰۷ و ویندوز ویستا را وارد بازار کرد.

این دو محصول رکورد فروش مایکروسافت در آن سال را شکستند. این شرکت در سال ۲۰۰۸ نیز با عرضه پلتفرم Azure Services وارد بازار فناوری‌های پردازش ابری شد (Azure در انگلیسی به معنای آبی آسمانی است). البته این شرکت چند سال بعد یعنی در سال ۲۰۱۱ به عضویت «بنیاد شبکه‌های باز» درآمد. این سازمان غیرانتفاعی می‌کوشد با ارائه راهکار‌ها و ابتکارات مختلف از فناوری پردازش ابری حمایت کند. ضمناً، مایکروسافت در سال ۲۰۰۹ بود که ویندوز ۷ را وارد بازار کرد. به علاوه، این شرکت از سال ۲۰۰۷ که صنعت گوشی‌های هوشمند رشد انفجارگونه‌ای به خود گرفته بود، تلاش‌هایش را برای ورود به این بازار آغاز کرد.

این تلاش‌ها در ۲۰۱۰ به بار نشست و مایکروسافت با انتشار سیستم‌عامل ویندوز موبایل که بعدا آن را با ویندوز فون جایگزین کرد، با غول‌های بازار سیستم‌عامل‌های تلفن همراه یعنی اپل و گوگل وارد رقابت سختی شد. این شرکت فعالیت‌های خود را در بخش‌های بسیار متنوعی گسترش داده است.

ویندوز 8 نیز در اکتبر 2012 عرضه شد. این ویندوز با تغییرات قابل‌توجهی منتشر شد و از رابط کاربری مناسبی در تبلت‌ها برخوردار بود. ویندوز 8.1 مایکروسافت نیز یک سال بعد یعنی در اکتبر 2013 انتشار یافت که این نسخه شامل پیشرفت‌های بیشتری بود. ویندوز 10 نیز در سال 2015 منتشر شد و با استقبال تقریبا خوبی مواجه شد.

در اکتبر 2013 اتحادی برای اینترنت مقرون به صرفه موسوم به A4AI شکل گرفت. مایکروسافت نیز به عنوان قسمتی از ائتلاف سازمان‌های دولتی و خصوصی که شامل فیس‌بوک، اینتل و گوگل می‌شود، تلاش کرد تا دسترسی به اینترنت را برای کشورهای در حال ‌توسعه گسترش دهد. بر همین اساس، می‌توان گفت که مایکروسافت نقش مفید و مؤثری را جهت دسترسی راحت کاربران کشورهای در حال ‌توسعه به اینترنت ایفا کرده است و خدمات ارزنده‌ای را در اختیار آن‌ها قرار داده است.

مایکروسافت علاوه بر مرکز اصلی تحقیق و توسعه خود در ردموند واشنگتن ایالت متحده دارای چندین آزمایشگاه تحقیقاتی در کمبریج انگلستان، پکن چین، بنگالورو هند، کمبریج ماساچوست، نیویورک ایالت متحده و مونترال کانادا است. مایکروسافت علاوه بر گسترش مراکز خود اقدام به خرید سهام شرکت‌های بزرگ جهان کرد. اسکایپ یکی از همین شرکت‌ها بود که در سال 2011 توسط مایکروسافت خریداری شد. مایکروسافت برای خرید اسکایپ مبلغ 8.5 میلیارد دلار پرداخت کرد. این خرید به بزرگ‌ترین معامله مایکروسافت تا به امروز تبدیل شد. دلیل خرید آن نیز رقابت با فیس‌تایم اپل و برنامه صدای گوگل عنوان شد.

البته شرکت نرم‌ افزاری مایکروسافت مانند سایر شرکت‌های بزرگ نرم‌افزاری با مشکلات و چالش‌هایی نیز مواجه شده است. به‌ عنوان‌ مثال، درصد فروش روزانه شرکت از سال 2000 پس از گزارش سه‌ماهه چهارم باعث نگران شدن سرمایه‌گذاران شد. عملکرد ویندوز 8 با انتقادهایی همراه شد و در کل، موارد این‌چنینی باعث کاهش سهام مایکروسافت تا حدود 11 درصد شد. همچنین، در سوم سپتامبر 2013 بود که مایکروسافت با خرید واحد موبایل نوکیا به ارزش 7 میلیارد دلار بر تعداد شرکت‌های تابعه خود افزود. در همان سال نیز امی هود به عنوان مدیر مالی مایکروسافت معرفی شد.

استیو بالمر مدیرعامل مایکروسافت

استیو بالمر مدیرعامل مایکروسافت

محصولات و خدمات مایکروسافت

محصولات و خدمات مایکروسافت چنان طیف وسیعی را پوشش می‌دهند که نمی‌توان دسته‌بندی دقیقی برای آن‌ها ارائه داد. اما برخی از مهم‌ترین حوزه‌های فعالیت این غول نرم‌افزاری عبارت است از:

ویندوز‌ها و خدمات ویندوز زنده

خدمات ویندوز زنده یا Windows Live مجموعه‌ای از محصولات و خدمات مربوط به ویندوز است که به شکل آنلاین ارائه می‌شود. مایکروسافت از راه‌اندازی این بخش چند هدف را دنبال می‌کند: ارتباط با کاربران در یک مرکز واحد، ارائه تمام محصولات مایکروسافت به کاربران و ایجاد یک تعامل سودمند بین سرویس‌های تحت وب و ویندوز.

مایکروسافت که با تولید طیف وسیعی از محصولات رقبای سرسختی برای خود پیدا کرده است، در زمینه جستجوگرهای اینترنتی با غول‌هایی مثل گوگل و یاهو رقابت می‌کند.

  • سخت‌افزارهایی مانند موس و صفحه‌کلید و ابزار بازی  Xbox؛
  • نرم‌افزارهای آفیس؛
  • نرم‌افزار‌ها و ابزارهای موبایل مثل ویندوز فون؛
  • سرورهایی مثل ویندوز سرور، SQL Server؛
  • نرم‌افزارهای استودیویی مثل  Visual Studio؛

نرم‌افزار‌ها و خدمات سرگرمی مثل وب‌سایت  MSN، وب‌سایت  Xbox، شبکه خبری  MSNBC؛

  • ابزار و برنامه‌های شبکه‌ای مثل NET Framework و ASP. NET؛
  • ابزار‌ها و برنامه‌های امنیتی برای محصولات مختلفی از قبیل ویندوز‌ها و نرم‌افزارهای تجاری؛ نرم‌افزارهای طراحی مثل  Microsoft Expression
  • و…