راهنمای مطالعه
- مهمترین سرویسهای ابری آمازون- Amazon
- نکاتی درباره خدمات رایانش ابری آمازون
- سرویس های رایانش ابری مایکروسافت-Microsoft
- نکاتی دربارهی خدمات رایانش ابری مایکروسافت آژور
- خدمات رایانش ابری IBM- آیبیام
- نکاتی دربارهی خدمات رایانش ابری IBM
- سرویس های ابری شرکت Salesforce، سلزفورس
- نکاتی دربارهی خدمات رایانش ابری Salesforce
- سرویس های رایانش ابری Google-گوگل
- نکاتی دربارهی خدمات رایانش ابری Google
شرکتهای عرضهکننده سرویسهای ابری در جهان کم نیستند. هریک از این شرکتها که در میان آنها نامهای بزرگی هم دیده
میشود، پیش از عرضهی سرویسهای ابری شهرت خود را مدیون خطوط دیگری از سرویسهای فناوری اطلاعات بودند.
مایکروسافت که به غول نرمافزاری جهان مشهور است؛ بیشترین شهرتش به دلیل سیستم عامل ویندوز است. آمازون، کسبوکار مطرحی در زمینهی خرده فروشی و تجارت الکترونیک است. گوگل هم نیازی به معرفی ندارد. اما این شرکتها در سالهای اخیر و با رشد فناوری رایانش ابری بخش مهمی از کسبوکارشان را روی بستر آن بنا نهادهاند. در ادامه نگاهی به شرکت های ارائهدهنده ابری در جهان و ایران میاندازیم.
مهمترین سرویسهای ابری آمازون- Amazon
AWS یک پلتفرم جهانی بر بستر ابر است که میتواند سرویسهای مختلفی را از طریق اینترنت، به کاربران ارائه دهد. آمازون، IaaS عرضه میکند و این امر به این معناست که دیگر نیازی به خرید سرور، بکآپ یا تامین برق برای سرورها نیست.
AWS همچنین Paas عرضه میکند تا امکان دریافت جاوا، پیاچپی و سایر پلتفرمها بهعنوان سرویس فراهم باشد.AWS همچنین SaaSهم ارائه میکند تا بتوان نرمافزار را بهعنوان سرویس دریافت کرد. آمازون همچنین فضای ذخیره سازی ابری هم عرضه میکند.
این سرویس همانگونه که از نام آن پیداست، به کاربران خود پردازش ابری ارائه میدهد. کاربران با این سرویس، به یک کامپیوتر در ابر دسترسی پیدا میکنند و میتوانند نرمافزارهای خود را روی آن نصب و اجرا کنند و هر اندازه که نیاز باشد، قدرت سختافزاری آن را ارتقا دهند.
VPC (Virtual Private Cloud)
آمازون نمیتواند به شما اجازه بدهد کل فضای ابری را مدیریت کنید؛ به همین دلیل یک فضای ابری شخصی برای شما ایجاد میکند تا بتوانید در این ابر مجازی، برای نرمافزار خود شبکهسازی کنید و سرور خود را در این ابر فعال کنید. این سرویس در واقع یک ابر مجازی و اختصاصی را در اختیار کاربر قرار میدهد که بخشی از کل فضای ابری آمازون است.
S3 (Simple Storage Service)
این سرویس به کاربران آمازون امکان میدهد تا فایلهای مختلف را در آن آپلود کنند و با دیگران به اشتراک بگذارند. در واقع S3 یک سرویس ذخیرهسازی اطلاعات بر بستر ابر است.
RDS (Relational Database Service)
سرویسRDS به کاربران امکان میدهد تا پایگاههای دادهی مختلفی را در بستر ابر ایجاد و مدیریت کنند. این سرویس تقریبا از همهی پایگاههای مطرح دنیا پشتیبانی میکند. با این سرویس میتوان از SQL Server گرفته تا اوراکل و MySQL را روی ابر مدیریت کرد.
Route 53
سرویسRoute 53 یک سرویس برای راهاندازیDNS روی ابر است. به این ترتیب، کاربران یک سیستم مدیریت DNS روی ابر آمازون دارند و میتوانند نشانی DNS آمازون را به دستگاههای دیگر بدهند و مراحل بعدی را به Route 53 بسپارند.
این سرویس نیز مانند بسیاری از سرویسهای ابری آمازون، قابلیت Autoscale دارد و براساس نیاز میتواند قویتر شود. سرویسDNS از پورت 53 استفاده میکند و همین امر، باعث این نامگذاری شده است.
ELB (Elastic Load Balance)
اگر کاربری چند سرور در ابر آمازون خود داشته باشد، میتواند با استفاده از ELB، ترافیک ورودی را بهشکل مساوی روی تمام آنها تقسیم کند. این کار به کاربر کمک میکند تا بدون نگرانی، یکی از کسبوکارهای خود را گسترش دهد. برای نمونه، میتوان ترافیک وبسایت را روی چند سرور که برای پردازش اجاره شدهاند، تقسیم کرد تا در زمانیکه چند ماشین دیگر کار فراوانی انجام نمیدهند، یک ماشین دچار مشکل نشود.
Autoscaling
Autoscaling یکی از جذابترین ویژگیهای سرویسهای ابری است که فقط از طریق رایانش ابری امکانپذیر است. این ویژگی به مشترکان امکان میدهد تا دیگر نگران فشار روی سرور نباشند.
وبسایتهایی از سرویس ابری استفاده کنند و قابلیت Autoscaling برای آنها فعال باشد، بهمحض نیاز، سرویس آنها بهشکل خودکار قوی و قویتر میشود تا همهی نیازها را پاسخ دهد و بهمحض کمشدن نیاز هم ضعیف میشود تا منابع به شکل بهینه استفاده شوند.
نکاتی درباره خدمات رایانش ابری آمازون
- زیرساخت جهانی AWS در 64 نقطهی جهان در دسترس است که که در 21 منطقه در سراسر جهان توزیع شدهاند.
- خدمات وب آمازون دارای بیش از 70 سرویس، از جمله ذخیرهسازی، محاسبات ، پایگاه داده ، شبکه ، سرویسهای کاربردی، مدیریت، آنالیز ، استقرار و تلفن همراه است.
- AWS به دلیل اضافه کردن مداوم ویژگیهای جدید به لیست خدمات خود مشهور است. ویژگیها و خدمات جدید AWS با 722 ویژگی و عملکرد جدید در یک سال 40٪ افزایش یافته است.
- کاهش سریع قیمت؛ AWS از زمان راهاندازی آن حداقل 60 برابر هزینه خدمات خود را کاهش داده است.
- AWS مشتریانی از بیش از 190 کشور جهان دارد. این شرکت بیش از یک میلیون مشتری فعال دارد، از جمله 5000 موسسه آموزشی ، 2000 آژانس دولتی و بیش از 17500 سازمان غیرانتفاعی.
سرویس های رایانش ابری مایکروسافت-Microsoft
مایکروسافت آژور سرویس رایانش ابری مایکروسافت برای ساخت، آزمایش، استقرار و مدیریت برنامهها و خدمات از طریق مراکز داده تحت مدیریت مایکروسافت است. آژور سرویسهای نرم افزار-بهعنوان-سرویس (SaaS) ، پلتفرم- بهعنوان- سرویس (PaaS) و زیرساخت-بهعنوان-سرویس (IaaS) را عرضه میکند و از بسیاری از زبانها، ابزارها و چارچوبهای برنامهنویسی مختلف، مانند نرمافزار و سیستمهای خاص برای مایکروسافت پشتیبانی میکند.
مایکروسافت بیش از 600 سرویس آژور، از جمله محاسبات، ذخیرهسازی، تلفن همراه ، مدیریت دادهها، پیامرسانی، رسانهها و یادگیری ماشینی دارد. دو محصول اصلی رایانش ابری مایکروسافت یعنی Office 365 و Azure این شرکت را به یکی از عرضهکنندگان برتر جهان تبدیل کردند.
مایکروسافت در نظر دارد کسبوکار در حال رشد رایانش ابری خود را ادامه دهد. این شرکت شراکت تجاری خود را با Swift اعلام کرده است. نزدیک به 11000 شرکت در زمینهی فعالیت مالی و بانک مراودات مالی خود را بهوسیلهی Swift انجام میدهند.
مایکروسافت در نظر دارد برای گسترش شبکهی swift، امنیت و هوشمندی رایانش ابری این پلتفرم را توسعه دهد. بهتازگی مایکروسافت و فولکس واگن مشارکتی را اعلام کردهاند که به خودروسازان کمک می کند تا از ابر مایکروسافت برای تولید وسایل نقلیه هوشمند استفاده کنند. مایکروسافت همچنین برای ذخیره هویت کاربر و کنترل دسترسی به داده ها روی سیستم های هویتی مبتنی بر cloud و block chain کار میکند.
نکاتی دربارهی خدمات رایانش ابری مایکروسافت آژور
- مایکروسافت در اکتبر 2008 آژور را معرفی و در فوریه 2010 آن را به عنوان ویندوزآژور منتشر کرد. در مارس 2014 آن را به مایکروسافت آژور تغییر نام داد.
- آژور در 32 نقطه در سراسر جهان در دسترس است و در آینده در 6 نقطهی دیگر نیز در دسترس خواهد بود.
- مایکروسافت میگوید مشتریان جدید این محصول هر ماه با نرخ120.000 افزایش پیدا میکنند.
- هر هفته Azure IOT 2 تریلیون پیام را پردازش میکند.
- 5 میلیون سازمان از اکتیو دایرکتوری آژور استفاده میکنند.
- 4 میلیون توسعهدهنده نرمافزار در Visual Studio Team Services ثبتنام کردهاند.
- 40درصد از درآمد آژور از استارتآپها و ISV ها تامین میشود.
- بیش از 85 درصد از 500 شرکت برتر امریکا از آژور استفاده میکنند.
خدمات رایانش ابری IBM- آیبیام
IBM Cloud یکی دیگر از سرویس های رایانش ابری در جهان است که خدمات زیرساخت-بهعنوان-خدمت(IaaS) ، نرمافزار-بهعنوان-خدمت (SaaS) و بستر-بهعنوان-خدمت (PaaS) را از طریق مدلهای ارائه ابرعمومی، خصوصی و ترکیبی عرضه میکند. IBM Cloud به توسعهدهندگان نرمافزار در ایجاد و اجرای برنامهها و اپلیکیشنهای مدرن کمک میکند.
IBM در سال 2017 رقابت بزرگی را با آمازون و مایکروسافت داشت. این شرکت در سه ماهه آخر سال 2017، 5.5 میلیارد دلار درآمد کسب کرد، که بالاترین درآمدی است که عرضهکنندگان رایانش ابری کسب کردهاند. IBM یکی از بازیگران اصلی رایانش ابری در جهان است.
این شرکت بزرگ تکنولوژی جهان، اخیرا چندین همکاری تجاری مهم را اعلام کرده است. IBM مدتی است که روی block chain کار میکند و اخیرا پلتفرم Food Trust مبتنی بر blockchain IBM را منتشر کرده است.
IBM همچنین با Travel port برای مدیریت، پیگیری و محاسبه هزینه سفر با استفاده از دادههای Travel port و IBM Watson و IBM Cloud block chain IBM همکاری کرده است. IBM به تازگی مدیریت ابرچندگانه را منتشر کرده است تا به کاربران کمک کند دادههای خود را بر روی ابرهای چندگانه مدیریت کنند.
نکاتی دربارهی خدمات رایانش ابری IBM
- IBM Cloud از 47 شرکت از 50 شرکت برتر Fortune 500 پشتیبانی میکند.
- 77000 برنامهنویس فعال از ابزارهای Watson Bluemix استفاده میکنند.
- اکنون صد شرکت در حال فروش محصولات سازگار با پلتفرم توسعه دهنده ابر واتسون هستند.
- بیش از نیممیلیون کاربر به IBM Watson Analytics دسترسی دارند.
سرویس های ابری شرکت Salesforce، سلزفورس
Salesforce نسبت به سایر بازیگران رایانش ابری در جهان کمتر شناخته شده اما با سرعت بالایی در حال رشد است. Salesforce Cloud Computing تمام برنامههای کاربردی مورد نیاز کسبوکار مانندCRM ، ERP ، خدمات مشتری، فروش، برنامههای تلفن همراه و بازاریابی را ارائه میدهد.
این خدمات شامل چندین سرویس ابری مانند Cloud Sales ، Cloud Service ، Cloud Marketing است و به مدیریت اطلاعات تماس برای مشتریان و خودکارسازی فرایندهای تجاری کمک میکند.
در آغاز استراتژی اصلی این شرکت، عرضهی نرمافزارهای سازمانی در قالب خدمات بود که این کار با کمک فناوری رایانش ابری امکانپذیر بود. Salesforce را میتوان از نخستین شرکتهایی دانست که نرمافزارهای سازمانی را با روش SaaS عرضه کرده است.
از آنجا که بیشتر این کاربران فروشندگان سازمانها بودند، این مزایا به آنان کمک میکرد با دسترسی به اطلاعات مشتریان قبل و حین جلسه، عملکرد خود را بهبود دهند و مدیران شرکتها هم با هزینهی کمتری فرآیند فروش خود را مدیریت کنند.
AppExchange
شرکت Salesforce در سال ۲۰۰۵ سرویسی را عرضه کرد که تحولی در بازار نرمافزارهای سازمانی محسوب میشود. AppExchange یک بازار آنلاین برای تبادل اپلیکیشنهای جانبی است که روی پلتفرم سلزفورس کار میکنند.
این بستر با تکیه بر قدرت انجمنهای مشتریان سلزفورس شکل گرفته و در آن مشارکتکنندگان میتوانند اپلیکیشنهای خود را توسعه دهند و در اختیار سایر اعضا بگذارند. این بستر همچنین این امکان را به مشتریان میدهد تا به دنبال مشاوران رایانش ابری بگردند و به کمک آنها تکنولوژی رایانش ابری را در سازمان خود پیاده کنند.
Apex
Salesforce در سال 2006 زبان برنامهنویسی اختصاصی خود را با نام Apex معرفی کرد. این زبان اختصاصی این امکان را به برنامهنویسان فریلنس میدهد تا روی بستری که سلزفورس فراهم کرده کد بنویسند و اجرا کنند؛ اینکار به مشتریان و برنامهنویسان امکان ساخت و توسعهی نرمافزار را میدهد.
Visualforce
استفاده از فناوری رایانش ابری به Salesforce این امکان را میداد تا بتواند با مشارکت مشتریان، برای آنان ارزشآفرینی کنند. در این مسیر ارزشآفرینی پس از معرفی زبان برنامهنویسی Apex، این شرکت ابزاری را در اختیار کاربران قرار داد که با کمک آن میتوانستند رابط کاربری مورد نظر خود را ایجاد کنند.
این ابزار که Visualforce نام دارد به کاربران امکان میدهد تا فرمها، لینکها و هر آنچه که میخواهند را بسازند و در رابط کاربری اضافه کنند.
پلتفرم Force.com
Salesforce پس از معرفی زبان برنامهنویسی اختصاصی و ابزار ساخت رابط کاربری، در سال 2008 خدمات خود را در زمینهی ابری توسعه داد و یک پلتفرم در قالب PaaS معرفی کرد که بر بستر آن شرکتها و برنامهنویسان مختلف میتوانند اپلیکیشنهای اختصاصی خود را بنویسند، اپلیکیشنهایی که نرم افزار CRM را برای شرکتها متناسبسازی میکند.
مزیت این بستر ساخت اپلیکیشن که در نوع خودش اولین محسوب میشد، این بود که با ساده کردن فرآیند، ساخت اپلیکیشن را با کمترین میزان کدنویسی ممکن میکرد.
موفقیت این پلتفرم سبب شد تا سلزفورس در سال 2014 پلتفرم جدیدی را با نام Lightning عرضه کند که در آن نیازی به کدنویسی نبود و تنها با استفاده از ماژولهای از پیش نوشته شده، اپلیکیشنهای کاربردی و ابزارهای جدیدی برای استفاده در نرمافزار CRM خود ساخته میشود.
این پلتفرم همان بستری است که اپلیکیشنهای موبایل Salesforce با استفاده از آن ساخته شدهاند و حالا مشتریان نیز اجازهی کار کردن روی آن را دارند. این پلتفرم به مشتریان امکان میدهد تا ابزارهای جدیدی خلق کنند و از آن در درون برنامه خود استفاده کنند یا آن را روی AppExchange به دیگران بفروشند.
نکاتی دربارهی خدمات رایانش ابری Salesforce
- Salesforce از بدو تأسیس در سال 1999 تعداد 50 شرکت را خریده است. ده شرکت از این شرکت ها در سال 2016 خریداری شدهاند.
- Salesforce حدود 20٪ از سهم بازار CRM جهان را در اختیار دارد و بیش از 150،000 مشتری دارد.
- Salesforce در سال سه بار ویرایشهای جدید محصولات خود را منتشر میکند. این نسخهها تحت عنوان “انتشار زمستان” ، “انتشار بهار” و “انتشار تابستان” نامیده میشوند. شرکتهایی که به Salesforce سوییچ میکنند، بهطور متوسط 25درصد درآمدشان افزایش مییابد. مشتریان Salesforce میگویند که بهطور متوسط 25 درصد نرخ بازگشت سرمایه آنها افزایش یافته است.
- انتظار می رود که Salesforce و اکوسیستم شرکای تجاری آن ، تا سال 2022 میزان 3.3 میلیون شغل جدید ایجاد کنند.
- در Salesforce AppExchange ، بیش از 3000 برنامه پیادهسازی شدهاند و این برنامهها بیش از 3 میلیون بار دانلود شدهاند.
- در سالهای 2011 ، 2012 ، 2013 و 2014 ، فوربز چهار بار پیاپی این شرکت را به عنوان Salesforce “نوآورترین شرکت جهان” انتخاب کرد.
- Salesforce ابزار هوش مصنوعی خود را با نام “Salesforce Einstein” در سال 2016 راهاندازی کرد. این ابزار به توسعهدهندگان نرمافزار و ادمینها کمک میکند تا هوش مصنوعی را به ویژگیهای CRM خود اضافه کنند.
سرویس های رایانش ابری Google-گوگل
Google Cloud Platform (GCP) یک مجموعه دیگر از خدمات و سرویسهای رایانش ابری در جهان است که شامل محاسبات، ذخیرهسازی دادهها ، تجزیه و تحلیل دادهها و یادگیری ماشینی است.
Google Cloud Platform بخشی از Google Cloud است که شامل زیرساختهای عمومی ابر Google Cloud Platform و همچنین نسخههای سازمانی G Suite ،Android و Chrome OS و رابطهای برنامهنویسی (API) برای یادگیری ماشینی است. Google بیش از 90 محصول در Google Cloud دارد.
نکاتی دربارهی خدمات رایانش ابری Google
- هفت محصول Google بیشتر از یک میلیارد کاربر دارند که همهی آنها در زیرساخت Google cloud هستند. در بیش از یک میلیارد تلفن هوشمند، سه برنامه G Suite وجود دارد. G Suite بیش از 3 میلیون مشتری دارد.
- Google Cloud اکنون به عنوان هشتمین محصول Google به بیش از یک میلیارد کاربر دارد.
- Google Cloud اکنون بزرگترین بخش کارمندان Google است.
- بیش از 750 مهندس امنیت در Google کار میکنند.
- دایان گرین بنیانگذار Google Cloud و رئیس VMware است. او اعلام کرده که طرح بلندپروازانهای برای پیشی گرفتن از AWS در پنج سال آینده دارد.